nederland

Burgemeester Haaksbergen afgetreden vanwege monstertruck

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2015

Burgemeester Hans Gerritsen (PvdA) van Haaksbergen is woensdagavond afgetreden. Gerritsen trok zijn conclusies na kritiek uit de gemeenteraad over de nasleep van het monstertruckdrama.

Na een schorsing van de gemeenteraad erkende de PvdA-burgemeester dat gemeenteraad onvoldoende vertrouwen in hem had. ‘Vertrouwen van de raad is cruciaal voor een burgemeester’, zei de aangeslagen Gerritsen. Hij verliet direct na zijn verklaring met gebogen hoofd de raadszaal.

Eer aan zichzelf

Alle raadsfracties adviseerden de burgemeester woensdagavond zich op zijn positie te beraden. Zij raadden hem aan de eer aan zichzelf te houden en af te treden. Gerritsen zelf was dat voor de vergadering niet van plan.

‘Het was een eer om burgemeester van Haaksbergen te zijn. Ik heb hier een mooie en dynamische tijd gehad, maar er zijn helaas ook vreselijke dingen gebeurd. Ik wens slachtoffers en nabestaanden van het ongeluk met de monstertruck kracht en sterkte toe. Ik draag wat er is gebeurd in mezelf mee’, verklaarde Gerritsen.

Monstertruck

De gemeenteraad was niet te spreken over de manier waarop de burgemeester omging met de nasleep van het monstertruckdrama in september vorig jaar. Een zelfgebouwde monstertruck reed toen het publiek in. Door het ongeluk kwamen een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar om het leven. Ook raakten 28 mensen gewond. Sommigen zijn nog steeds bezig met revalidatie.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Truckchauffeur Mario D. (48) zegt zelf dat het gaspedaal bleef hangen, zodat hij niet kon afremmen. Of het Openbaar Ministerie hem of iemand anders gaat vervolgen, wordt waarschijnlijk binnenkort bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.