nederland

Flinke straffen voor ‘extreme’ moord Axel: wat gebeurde er?

Door Tom Reijner - 22 mei 2015

Twee mannen uit Axel, een dorp in Zeeuws-Vlaanderen, zijn vrijdag veroordeeld voor de moord op een hoogbejaarde plaatsgenoot. De 34-jarige Jimmy van der Z. en de 38-jarige George J. krijgen respectievelijk 25 en 15 jaar cel.

Omdat Z. volgens de rechtbank in Middelburg volledig toerekeningsvatbaar is voor de moord, kreeg hij geen tbs, maar een veel hogere gevangenisstraf.

De uiteindelijke straf is fors hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie: die bedroeg 15 en 12 jaar plus tbs met dwangverpleging. Het ging volgens de rechtbank om ‘extreem, weerzinwekkend en huiveringwekkend’ geweld. Wat gebeurde er precies in oktober 2012?

Sloot

Het lichaam van het hoogbejaarde slachtoffer, de 86-jarige John Smidt, werd in die maand gevonden in een sloot in Westdorpe, een dorpje onder Axel, niet ver van de grens met België.

Van der Z. en J. wachtten Smidt op de bewuste nacht van 23 oktober op in het park, waar hij vaak zijn hond uitliet. Het slachtoffer was met zijn auto naar deze plek gereden, schrijft Crimesite. Vervolgens werd hij gemarteld, en met zeventien messteken om het leven te zijn gebracht. Smidt had een gebroken vinger, een afgesneden oor, gebroken ribben en grote onderhuidse bloedingen. Intussen werd hij van de ene naar de andere plek vervoerd in de kofferbak van zijn eigen auto.

Pinpas

De mannen hadden zijn pinpas gestolen, en wilden de code weten. Omdat hij die code niet wilde geven – of zich deze niet meer kon herinneren – werd de man om het leven gebracht, zei de officier van justitie. De andere verdachte ‘stond er bij en keek er naar’, zei de officier op een eerdere zitting op 21 april.

Hij heeft geholpen het lichaam van Smidt te dumpen in de sloot. Daarna hebben de mannen ingebroken in het huis van het slachtoffer, op zoek naar zijn pincode, en hebben zij verschillende pogingen gedaan met de pas geld op te nemen. Dat lukte overigens niet.

De verdachten werden kort nadat het slachtoffer was gevonden, opgepakt. Dat is vooral te danken aan het snelle handelen van een politieagent, die een man uit de gestolen auto van het slachtoffer zag stappen. Nog dezelfde dag werd Van der Z. aangehouden. Zijn handlanger werd enkele dagen later in de kraag gevat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.