nederland

‘Fuck de Koning’ in grote letters op Paleis op de Dam

Door Shari Deira - 07 mei 2015

De vervolging van activist Abulkasim Al-Jaberi voor het roepen van ‘fuck de Koning, fuck de Koningin en fuck het koningshuis’ leidde woensdag tot een hoop verontwaardiging. Reden voor sommigen om het Paleis op de Dam te bekladden.

‘Fuck de Koning’ stond in grote letters op het paleis in Amsterdam. De politie heeft nog geen idee wie hier achter zit, en stelt een onderzoek in. Intussen verwijdert de gemeente Amsterdam de tekst.

Belediging

Al-Jaberi riep de inmiddels veel getwitterde leus ‘fuck de Koning’ tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet. Zijn advocaat Willem Jebbink maakte woensdag bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) hem vervolgt voor belediging van de Koning.

‘Buiten alle proporties,’ noemde Jebbink het besluit van het OM. ‘Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid,’ zegt Jebbink. Op 27 mei moet Al-Jaberi voor de rechter verschijnen.

VNL-Kamerlid Joram van Klaveren heeft Kamervragen gesteld aan premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) over de actie van het OM. Het OM heeft al laten weten dat Al-Jaberi wordt vervolgd omdat hij weigert een boete van 500 euro te betalen.

Het Paleis op de Dam wordt door de Koning gebruikt voor ontvangsten en evenementen. Het wordt ook wel het ‘feestpaleis’ genoemd, als tegenhanger van ‘werkpaleis’ Noordeinde in Den Haag. Eind 2011 werd de renovatie van de buitenkant van het paleis afgerond.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.