nederland

‘Fuck de Koning’ roepen moet kunnen, vinden D66 en PvdA

Door Elif Isitman - 20 mei 2015

D66 wil af van het verbod op majesteitsschennis. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven gaat in conclaaf met de PvdA om te bekijken hoe de wet op dat punt kan worden veranderd.

Dit zei Verhoeven dinsdagavond in het tv-programma Pauw.

De discussie is opgestart naar aanleiding van de vervolging van de activist Abulkasim Al-Jaberi. Die riep tijdens een anti-Zwarte Piet-demonstratie in Amsterdam ‘Fuck de Koning, fuck de Koningin, fuck het koningshuis’ en werd daarvoor opgepakt.

Vervolging

Het is echter nog niet zeker of hij vervolgd gaat worden. Het Openbaar Ministerie heeft vooralsnog de dagvaarding ingetrokken omdat er binnen het OM weinig begrip bestond voor het besluit om Al-Jaberi te vervolgen.

De vervolging is echter nog niet helemaal van de baan, zei Willem Jebbink, de advocaat van Al-Jaberi, in hetzelfde tv-programma. Eerder zei dat hij koning Willem-Alexander en koningin Máxima wil laten getuigen in de zaak. ‘We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen steunen’.

Twee weken geleden werd, vermoedelijk uit protest tegen de vervolging van de activist, ook het Paleis op de Dam beklad met de tekst ‘Fuck de Koning’.

Belediging

Volgens de wet riskeren mensen die de Koning beledigen een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen zij hun kiesrecht verliezen. D66’er Verhoeven wijst erop dat belediging, smaad, laster en het aanzetten tot haat al strafbaar zijn. Iedereen kan daarvan aangifte doen, ook de Koning. Een specifieke wet of strafmaat voor de Koning zou volgens Verhoeven dan ook niet nodig zijn.

Verder kan een straf nu ook al worden verhoogd wanneer het openbaar gezag of een ambtenaar in het geding is. Ook de Koning zou daaronder kunnen vallen, zegt Verhoeven. Daarnaast vindt hij de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging in Nederland zwaarder wegen dan een ‘achterhaald verbod op majesteitsschennis‘.

Tussen 2000 en 2012 moesten zeventien mensen voor de rechter komen wegens majesteitsschennis. Zestien van hen werden veroordeeld. Het wetsartikel is volgens Verhoeven dus niet zo’n dode letter als vaak wordt gedacht. Hij verwacht dat in de Tweede Kamer een meerderheid voor een wetswijziging komt, ook omdat regeringspartij PvdA voor is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.