nederland

‘Fuck de koning’-roeper mogelijk toch niet voor de rechter

Door Anne Vader - 07 mei 2015

Na een storm van kritiek gaat het Openbaar Ministerie (OM) zich opnieuw buigen over de vervolging van Abulkasim Al-Jaberi. Mogelijk hoeft de activist daarom niet meer voor de rechter te verschijnen wegens majesteitsschennis.

Woensdag maakte het OM bekend de activist Al-Jaberi te vervolgen om zijn uitspraak ‘Fuck de Koning, fuck de Koningin, fuck het koningshuis’. Al-Jaberi werd daarvoor opgepakt tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet in Amsterdam.

Bij nader inzien gaat het OM zich alsnog beraden op de vraag of de activist op 27 mei voor de politierechter moet verschijnen. Binnen het OM bestond weinig begrip voor het besluit om de activist te vervolgen, meldt NRC Handelsblad.

Storm van protest

De eerdere beslissing van justitie leidde de afgelopen 24 uur tot een storm van protest op sociale media. Duizenden mensen herhaalden de kreet via Twitter. D66-leider Alexander Pechtold stelde Kamervragen en ook VNL-Kamerlid Joram van Klaveren vroeg opheldering aan premier Mark Rutte (VVD) en minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) over de beslissing van het OM.

In de nacht van woensdag op donderdag werd het Paleis op de Dam in Amsterdam beklad met de woorden ‘Fuck de koning’. De bekladding werd vastgelegd op bewakingscamera’s. Een schoonmaakploeg heeft de tekst verwijderd.

Getuigen

In de heroverweging zal het OM zijn licht laten schijnen over de bezwaren en verzoeken van Al-Jaberi’s advocaat, Willem Jebbink. Daarvoor is meer tijd nodig, volgens het OM. Jebbink noemde de vervolging van zijn cliënt ‘buiten alle proporties’ en wil koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten getuigen in de zaak. ‘We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen,’ zei hij eerder.

Wie de Koning opzettelijk beledigt, riskeert een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar of een boete, volgens artikel 111 uit het Wetboek van Strafrecht. Tussen 2000 en 2012 moesten zeventien mensen voor de rechter komen wegens majesteitsschennis. Vijf van hen werden veroordeeld, liet minister Ivo Opstelten (VVD) in 2013 weten. Zo werd een man uit Terneuzen veroordeeld in 2012 tot een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van koningin Beatrix.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.