nederland

Geen meerderheid? Geen onderhandelingen gedogers

Door Shari Deira - 21 mei 2015

Minister Jeroen Dijselbloem (PvdA, Financiën) nodigde de drie ‘constructieve’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP uit om over de begroting van 2016 te praten, maar de partijen wezen de uitnodiging af.

Praten over de begroting van 2016 heeft volgens de partijen geen zin nu zij samen met de coalitie geen meerderheid meer vormen in de Eerste Kamer.

Dreigement

Het ligt volgens de bevriende oppositie niet meer voor de hand om op de oude manier door te gaan met onderhandelen. Dat zou alleen zin hebben als het kabinet alsnog een meerderheid verzamelt.

De ChristenUnie liet eerder al weten niet mee te doen aan nieuwe onderhandelingen omdat het kabinet niet had besloten de gaswinning in Groningen het hele jaar terug te schroeven. Minister Dijsselbloem zei toen het dreigement niet te begrijpen en vond het ook niet bij de partij passen.

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) neemt pas in juli een besluit hierover. Als het aan ChristenUnie-leider Arie Slob ligt, wordt de gaskraan het hele jaar verder teruggedraaid.

Steun

Hoewel Dijsselbloem zich bewust was van het feit dat de vijf partijen (C3) samen geen meerderheid meer hebben in de Senaat, wilde hij ze toch spreken. ‘De begroting wordt pas afgemaakt in augustus, maar voor die tijd wil ik graag de C3 bijpraten en proberen hun steun te krijgen.’

De partijen onderhandelen nu niet, maar er zijn wel al gesprekken geweest met premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), meldt de NOS. D66-fractieleider Alexander Pechtold spreekt van een constructieve sfeer, maar wil niet echt gaan onderhandelen.

Zorg

Er wordt dus nog niet onderhandeld, maar een aantal zaken over de begroting van volgend jaar is al duidelijk. Het kabinet wil extra geld vrijmaken voor defensie en de gezondheidszorg. Zoals het er nu voor staat, krijgen beide posten er volgend jaar 250 miljoen euro bij en dat loopt op naar 375 miljoen euro structureel per jaar.

Zo krijgen beide partijen iets wat zij graag willen: meer geld voor defensie is een wens van de VVD, en de PvdA wil meer geld voor de zorg, onder meer voor verpleeghuizen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.