nederland

Geert Wilders: ik zal nooit buigen voor geweld en terreur

Door Shari Deira - 04 mei 2015

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, komen de organisatoren van de Mohammed-cartoonwedstrijd en -tentoonstelling waarbij werd geschoten, naar Nederland. Hij noemt de schietpartij ‘een aanslag op de vrijheid van meningsuiting’.

Wilders laat zich niet tegenhouden door gebeurtenissen zoals die in Texas. ‘Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op.’

Heftig

‘Maar ik zal nooit buigen voor geweld en terreur en voor de vrijheid van meningsuiting en tegen de islamisering blijven strijden in Nederland en daarbuiten. Maar erg heftig was het wel vandaag.’ Wilders had het gebouw net verlaten toen twee schutters het vuur openden.

Een ongewapende beveiliger raakte gewond, maar hij is buiten levensgevaar. De identiteit van de schutters is nog niet bekend.

Uitnodiging

Vlak voor de schietpartij gaf Wilders een toespraak in het Curtis Culwell Center in Garland, een voorstad van Dallas. ‘De islam kent geen humor.’ Hij nodigde de organisatoren van de expositie en wedstrijd uit om naar Nederland te komen.

‘Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen.’

Wilders nam het in zijn toespraak op voor de vrijheid van meningsuiting. ‘We zullen barbarij nooit toestaan, we zullen de islam nooit onze vrijheid van meningsuiting laten stelen. Nooit!’ De PVV-leider herhaalde dat hij op dodenlijsten staat van terroristische organisaties als Al-Qa’ida en IS.

Ook noemde hij de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die afgelopen weekend in Nederland was, en de Zweedse tekenaar Lars Vilks. In zijn toespraak stond hij verder stil bij de aanslag op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

De redacteuren van het blad waren volgens de islam ‘schuldig aan de misdaad van het afbeelden van Mohammed’ en ‘het zwartmaken van de zogenaamde profeet van de islam’. ‘Om te laten zien dat wij ons niet de wet laten voorschrijven door de islam, zijn wij bij deze tentoonstelling van Mohammed-cartoons.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.