nederland

Getroffen door het noodlot: 2 doden na blikseminslag

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2015

Een blikseminslag is twee vrouwen van twintig jaar in een park in Amersfoort fataal geworden. Het tweetal stond te schuilen onder een boom toen de bliksem insloeg.

Het noodlottige ongeluk deed zich woensdagmiddag voor in een park aan de Randenbroekerweg in Amersfoort.

Schuilen

De twee vrouwen waren volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Utrecht vermoedelijk aan het schuilen onder een boom toen de bliksem insloeg. Ze overleden ter plekke. Een deel van de boom is beschadigd.

De politie heeft het park afgesloten voor onderzoek. Andere aanwezigen in het park zijn opgevangen door de politie en krijgen slachtofferhulp. Volgens de politie hebben omstanders het ongeluk zien gebeuren.

In Nederland doen zich naar schatting 100.000 blikseminslagen per jaar voor. De meeste inslagen komen voor in de natuur. Vanwege de grote elektrische en mechanische krachten die bij de inslag vrijkomen, kan bliksem zeer gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Fatale ongelukken doen zich in Nederland relatief weinig voor. Dit is deels te danken aan de vele bliksemafleiders in ons land. Volgens het KNMI sterven in Nederland jaarlijks gemiddeld 1 tot 2 personen door een blikseminslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.