nederland

GroenLinks gaat ‘nieuwe fase’ in: Klaver jongste fractieleider ooit

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2015

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks krijgt een nieuwe leider. Bram van Ojik (60) stapt op en wordt opgevolgd door Jesse Klaver (29).

Dat heeft Van Ojik de leden van zijn partij medegedeeld in een brief.

Nieuwe fase

Van Ojik schrijft dat GroenLinks ‘een nieuwe fase’ ingaat. ‘Dat we er goed voorstaan, betekent natuurlijk niet dat het niet nog beter kan. Als we nog meer willen doen aan verbetering van de zorg, de overgang naar schone energie, en een eerlijker verdeling van werk en inkomen, dan is het van groot belang dat GroenLinks zich de komende jaren inhoudelijk en als politieke machtsfactor verder versterkt. Dat vereist een lange adem en een ononderbroken inzet. Dat vereist ook dat we onze toekomstige kiezers met hernieuwd elan en vol zelfvertrouwen tegemoet treden,’ schrijft Van Ojik die ook vertrekt uit de Tweede Kamer. Hij wordt opgevolgd door GroenLinks-voorzitter Rik Grashoff.

Van Ojik draagt in de brief zelf Jesse Klaver voor als zijn opvolger. ‘Uiteraard beslissen jullie als leden straks in een referendum wie  onze lijsttrekker wordt, maar voor nu ben ik ervan overtuigd dat de fractie met de keuze voor Jesse een belangrijke stap zet in het realiseren van de gewenste versterking.’

Oud-diplomaat

Van Ojik is al sinds dertig jaar verbonden aan GroenLinks en zijn voorgangers. Hij was eind jaren tachtig en begin jaren negentig betrokken bij de oprichting van GroenLinks.

Hij werkte voor Oxfam Novib, was voorzitter van Milieudefensie en werkte bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken als diplomaat en onder meer als directeur Voorlichting. Hij was ambassadeur van Nederland in Benin. Van Ojik keerde in 2012 terug in de politiek en was sinds oktober 2012 politiek leider van GroenLinks in de Tweede Kamer. Over zijn eigen toekomst zegt hij: ‘Wat ik zelf ga doen, weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik meer tijd wil voor mezelf en voor mensen in mijn naaste omgeving. Voor GroenLinks kan ik me vast wel weer eens in een andere rol nuttig maken. Ook daar verheug ik me op.’

Jesse Klaver volgt Hans Wiegel op als jongste fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Wiegel werd in 1971 op 30-jarige leeftijd gekozen tot fractievoorzitter van de VVD.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.