nederland

In Nederland: een oranjeleeuw en een roze kasteel

Door Leonie de Waard - 01 mei 2015

Grappenmakers in Dalfsen hebben kunstwerk De Zwevende Kei een oranje sjaal gegeven. En het terrein van Land van Ooit wordt binnenkort opengesteld voor recreanten.

Dalfsen

In Dalfsen (ruim 27.000 inwoners) hebben grappenmakers het kunstwerk De Zwevende Kei een extraatje gegeven, meldt de Stentor. Onbekenden – waarschijnlijk dronken jongeren – hebben een stenen leeuw, voorzien van een oranje sjaal, op de kei gehesen. Een prestatie op zich, omdat de kei meters boven de grond zweeft.

De gemeente kon de ludieke actie niet zo waarderen, en het beeld is inmiddels alweer naar beneden gehaald. De leeuw is waarschijnlijk van een voormalig Chinees restaurant uit buurdorp Oudleusen. Eerder werd de andere leeuw van het restaurant al gestolen.

Drunen

Het terrein van het voormalige Land van Ooit, tegenwoordig de Poort van Heusden, wordt in de week van 11 mei weer open­gesteld voor recreanten, meldt Omroep Brabant. Het themapark, dat in 2007 failliet ging, krijgt een nieuw ­leven als wandelpark. De ­gemeente Heusden wil in het ­bekende roze kasteel een tijdelijke horecagelegenheid vestigen.

Op onlangs gepubliceerde dronebeelden is het verval van het park en de attracties te zien. Toch heeft de gemeente er alle vertrouwen in dat het op tijd af is.

Leiden

In Leiden is in de kelder van een pand op de hoek van de Breestraat en de Maarsmansteeg een muur uit 1250 ontdekt. Juwelier Rob van Gerner wilde de kelder verbouwen toen hij een ander stuk muur uit 1350 ontdekte, aldus Omroep West. Na anderhalf jaar overleg met de gemeente kreeg Van Gerner toestemming om de muur weg te halen.

Daarachter stond nog een muur van honderd jaar ouder. De muur is een onderdeel van de oude beltoren, een van de eerste stenen bouwwerken van Leiden. Als de nieuwe winkel opent, is de muur te bewonderen voor belangstellenden.

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.