nederland

In Nederland: knuffelverzamelpunt, en aanpak ‘afvalhufters’

Door Gertjan van Schoonhoven - 18 mei 2015

Groningen heeft een oplossing voor op straat gevonden knuffels en Rotterdam wil ‘afvalhufters’ aanpakken. Wat gebeurde er afgelopen week in Nederland?

Groningen

Groot probleem of niet, er is nu een oplossing voor: op straat gevonden kinderknuffels. RTV Noord meldt dat aan de Here­straat 113 in Groningen Het Grote Knuffel Verzamelpunt openging.

Mensen kunnen daar een gevonden knuffel naartoe sturen of brengen (‘als we er niet zijn kun je hem ook in het halletje achterlaten, dan nemen we hem mee naar binnen zodra we er weer zijn’). De medewerkers van het Verzamelpunt zetten de knuffel dan op hun site en op Facebook, waar alle ontroostbare kinderen van Nederland terecht kunnen.

Almelo

Waarnemend burgemeester Willem Urlings (CDA) van Almelo heeft een lelijke eend, en de gemeenteraad waarvan hij vorige week afscheid nam, blijkt niet veel mooier. In zijn afscheidsinterview in De Twentsche Courant Tubantia oordeelt hij streng: eindeloze discussies over procedures en uitvoering, weinig over inhoud.

‘Neem de discussie over het terrasbeleid, het ging anderhalf uur lang over vierkante meters. Ik zeg: spreek als raad uit dat je een levendig centrum wil en laat de uitvoering aan het college over.’ De raad van Almelo (72.000 inwoners) telt 12 fracties, waarvan de helft één zetel heeft.

Rotterdam

Singapore aan de Maas? Rotterdam wil ‘afvalhufters’ aanpakken. Wethouder Joost Eerdmans, die Nederland – althans: Capelle aan den IJssel – met de dierenpolitie verrijkte, wil hogere boetes, ‘undercover’ stadswachten en handhaving van de opruimplicht voor ondernemers, meldt Dichtbij.nl.

Voor hogere boetes moet Eerdmans lobbyen in Den Haag. De wethouder drukt de vergelijking met Singapore de kop in. ‘Het gaat om asociaal gedrag, het omaatje dat haar pepermuntje-papiertje verliest, pakken we niet aan.’ En kinderen die hun knuffel laten vallen ook niet.

Elsevier nummer 22, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.