nederland

Is de Europese Unie meer dan een herinnering?

Door Jelte Wiersma - 19 mei 2015

Jelte Wiersma, correspondent Europese Unie van Elsevier in Brussel, ziet op ­Europadag onbegrip tussen oud en jong. Geloven jongeren ook in de toekomst van de Unie?

Het zal velen zijn ontgaan, maar zaterdag 9 mei was het Europadag. In Brussel is het Justus Lipsiusgebouw dan open voor publiek. Gewoonlijk vergaderen hier regeringsleiders, ministers en diplomaten van de 28 Unielanden, die dag mag iedereen naar binnen om langs kraam­pjes van de Unie-instellingen te lopen. Vooral Chinese toeristen blijken dat graag te doen.

Getuigen

Bij het hoogtepunt zijn alleen genodigden welkom, die ironisch genoeg in het Europa van de open grenzen wel eerst langs een paspoortcontrole moeten. Zij mogen in de perszaal luisteren naar zes getuigen van het begin van de Europese Unie. Zoals Le Monde-journalist Paul Collowald (91).

Hij was erbij toen de Franse minister Robert Schuman op 9 mei 1950 in een verklaring zijn hand uitstak naar Duitsland. Collowald: ‘Ik kom uit de grensstreek met Duitsland, net als Schuman. We hadden er na drie Duits-Franse oorlogen genoeg van. Europa betekent vrede.’

Spaak

De jongeren in de zaal knikken, maar echt begrijpen doen ze het niet. Wie nooit oorlog heeft gekend, kan nauwelijks navoelen wat het betekent. Antoinette Spaak (91) kan dat wel. Zij is de dochter van de Belgische oud-premier en Unie-grondlegger Paul-Henri Spaak.

En – al vermeldt de gespreksleider het niet – ze is oprichter van de militante anti-Vlaamse partij FDF en weigert Nederlands te spreken. Zelfs nazaten van Unie-grondleggers komen maar moeilijk los van culturele en nationale gevoelens. Vandaag toont ze een vredige kant: ‘Ga studeren in andere landen,’ adviseert ze de jongeren.

Dat hebben ze allemaal al gedaan. Ze willen weten of Europa meer is dan een herinnering. Of de Unie toekomst heeft, leidt tot banen. De panelleden komen niet verder dan Collowalds ‘Europa is vrede’. Dat overtuigde zijn generatie, maar deze jongeren niet.

Elsevier nummer 21, 23 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.