nederland

Jihadbruid Aïcha uit Maastricht wordt niet vervolgd

Door Elif Isitman - 19 mei 2015

De Maastrichtse jihadbruid Aïcha, die vorig jaar trouwde met een Nederlandse jihadist en vervolgens door haar moeder werd teruggehaald, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie seponeert haar zaak wegens gebrek aan bewijs.

Dit bevestigt Françoise Landerloo, de advocaat van Aïcha, aan RTL Nieuws. Het OM zou geen bewijs hebben gevonden dat Aïcha zich heeft aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens het Limburgse OM is ‘uit onderzoek gebleken dat zij niet heeft deelgenomen aan de gewapende strijd.’

‘Terecht heeft het OM geconcludeerd dat er geen bewijs is dat mijn cliënte zich aan een strafbaar feit schuldig heeft gemaakt. Zij is naar Syrië gegaan om hulp te verlenen aan bewoners en vluchtelingen,’ aldus Landerloo.

Heimwee

De negentienjarige Aïcha, zou begin vorig jaar heimelijk met de trein naar Turkije zijn vertrokken en via dat land in Syrië zijn beland. Daar zou ze in het IS-bolwerk Raqqa zijn getrouwd met de bekend Nederlandse ex-militair en jihadist Yilmaz. Zij kende hem niet persoonlijk maar alleen van de media. Het huwelijke strandde echter snel, waarna ze bij een Tunesische jihadist belandde en heimwee naar Nederland kreeg.

Haar moeder Monique besloot daarop om naar Syrië af te reizen om haar dochter terug te halen. In november kwamen de twee terug naar Nederland. Uiteindelijk bleek dat de moeder nooit in Syrië was, maar dat ze haar dochter bij de Turks-Syrische grens ophaalde. De twee keerden in november terug naar Nederland, waarna Aïcha gelijk werd opgepakt. Na een week kwam ze weer vrij en dook ze onder op een geheim adres.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.