nederland

Lowie Pieter Jager (1943-2015): een wandelende encyclopedie

Door Gerlof Leistra - 11 mei 2015

Als hij thuiskwam, dook farmacoloog hij graag meteen zijn studeerkamer in. Lowie Jager overleed zaterdag 25 april in zijn slaap, thuis in Dronten. Hij werd 71 jaar.

Naast zijn wetenschappelijke kennis als farmacoloog had Lowie Jager een uitzonderlijk brede interesse. ‘Hij wilde alles tot in de diepte uitvogelen,’ zegt zijn vrouw Marina (73). ‘Hij was een wandelende encyclopedie.’ Lowie Jager – vader van twee volwassen kinderen – overleed zaterdag 25 april in zijn slaap, thuis in Dronten. Hij werd 71 jaar.

Nog voor hij in zijn geboorteplaats Winschoten van de hbs kwam, voer Jager als lichtmatroos op de kleine handelsvaart. In 1964 ging hij in Groningen biologie studeren, stapte na zijn kandidaats over op biofysica en promoveerde in 1975 tot doctor in de geneeskunde op een onderwerp in de farmacologie.

Hij werkte toen als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1981 werd hij farmacoloog bij het Centraal Diergeneeskundig Instituut in Lelystad en bleef dat tot zijn pensionering in 1999.
Eenmaal thuis dook hij graag meteen zijn studeerkamer in, vertelt Marina. ‘Hij was minder van het glas wijn, maar alles­behalve saai.’

VOC-schepen

Tijdens zijn studietijd in Groningen had Jager een duikclub medeopgericht en in Dronten was hij oprichter en later erelid van de duikclub OWSVD. Hij verslond sciencefiction en geschiedenisboeken en was jarenlang coördinator van het promotieteam van de Bataviawerf in Lelystad. Uiteraard wist hij alles van de gereconstrueerde VOC-schepen.

‘Mijn vader had een enorm stel hersens,’ zegt dochter Els (40), net als haar moeder uitvaartverzorger. ‘Maar hij was bescheiden en liep niet met zijn titels te pronken.’

Tijdens vakanties sleepte Jager zijn gezin vroeger langs de chateaus in Frankrijk en met de camper reden ze de route van Thea Beckmans Kruistocht in spijkerbroek. Congressen voor zijn werk combineerde hij met vakanties. Als liefhebber van de orgel­muziek van Bach maakte hij met zijn vrouw muziekreizen naar onder meer Leipzig.

Na zijn pensioen werkte Jager als invaldocent scheikunde op een middelbare school in Dronten. Vanaf 2008 gaf hij Nederlands aan asielzoekers op het plaatselijke AZC. Ook studeerde hij educatie & kennismanagement aan de hogeschool.

Vasthoudend

Gepensioneerd bioloog Frejo Blaauw (70) was bevriend met Jager sinds hun eerste studiejaar biologie in Groningen. ‘Hij was een wereldverbeteraar. En Lowie wist alles, maar was niet belerend. Eerder enthousiast. Hij was graag het middelpunt van discussies en kon af en toe doordraven.’

Haar man had inderdaad soms oogkleppen op, zegt Marina. ‘Dan was hij te gericht met één ding bezig. Hij was vasthoudend, grondig en heel integer.’

De laatste jaren kampte Jager met de gevolgen van suikerziekte. Door vasculaire dementie ging zijn wetenschappelijk kennis als eerste achteruit. Dat viel hem zwaar. Die beperkingen bestreed hij tot op het laatst.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.