nederland

Media: Amsterdam blijft onveiligste gemeente en meer nieuws

Door Anne Vader - 12 mei 2015

Hoewel het veiliger is geworden in Amsterdam, staat de gemeente nog steeds boven aan de lijst van steden met de meeste criminaliteit. Nrc.next gaat op de schop en Vlieland heeft na elf maanden nog steeds geen nieuwe burgemeester.

* Het aantal delicten in de hoofdstad daalt, maar volgens de AD Misdaadmeter blijft Amsterdam de onveiligste gemeente van Nederland. Volgens burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) is de criminaliteit deels te verklaren door het grote aantal toeristen in de stad. ‘Zij zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan reguliere inwoners van de stad,’ zegt hij in het AD.

Na Amsterdam horen Maastricht, Rotterdam en Eindhoven tot de minst veilige gemeenten. In de toptien staan nog twee Limburgse gemeenten: Heerlen en Sittard-Geleen. In stedelijke gebieden in Limburg en Noord-Brabant komt volgens de krant meer criminaliteit voor dan in andere provincies. Het veiligst zijn Kapelle, Korendijk en Zuidhorn.

De ranglijst van de AD Misdaadmeter is gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en beoordeelt tien delicten van veelvoorkomende criminaliteit. Daarbij wordt rekening gehouden met het inwoneraantal.

*Nrc.next gaat flink veranderen. De toon en inhoud van de krant gaan op de schop om concurrentie met andere kranten aan te gaan, schrijft de Volkskrant. Dat blijkt uit een interne mail die deze krant in handen heeft.

Vanaf dit najaar heeft nrc.next ook geen eigen redactie meer. De vernieuwde nrc.next gaat meer stukken gebruiken uit Handelsblad. Straks staan alleen nog in een tweede katern verhalen met de kenmerkende dwarse next-toon. De ochtendkrant wordt daarmee dikker en richt zich op een bredere doelgroep.

Begin deze maand vertrok chef Hans Nijenhuis, een van de bedenkers en oprichters van next. Volgens de Volkskrant had Nijenhuis een verschil van mening over de koers van de krant met hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

* Het is Vlieland nog altijd niet gelukt om een geschikte burgemeester te vinden, schrijft Trouw. Het is bijna een jaar geleden dat de vorige burgemeester, Yorick Haan, opstapte. Op een vacature voor het burgemeesterschap kwamen 39 sollicitanten af, waaruit de Commissaris van de Koning John Jorritsma een voorselectie maakte.

Hij droeg zes kandidaten voor aan een vertrouwenscommissie, maar die vond geen van allen goed genoeg om burgemeester van het Waddeneiland te worden. Jorritsma heeft de procedure voorlopig stopgezet. Volgens hem waren de voorgedragen kandidaten wel degelijk geschikt; anders had hij ze niet aanbevolen.

* De organisatie van de satirische nieuwssite De Speld moet voor de rechter komen. Volgens De Telegraaf heeft De Speld openstaande rekening van tienduizenden euro’s bij internetprovider SysFix.

De Speld stapte eerder dit jaar over naar een andere provider, omdat de site daar goedkoper kon worden ondergebracht. Tot 2019 liep er nog een contract bij SysFix voor 4.000 euro per maand. De Speld betaalt dat bedrag al sinds maart niet meer en dat is volgens het internetbedrijf tegen de afspraken. SysFix daagt de website daarom deze week voor de rechter.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.