nederland

Media: Ernstig agententekort door toegenomen terreurdreiging

Door Nina Bogosavac - 13 mei 2015

De Dienst Speciale Interventies, die wordt ingezet bij terreurdreiging, kampt met een ernstig personeelstekort. Door het gebrek aan elitegroepen kan het langer duren voordat terreurverdachten en extreem gevaarlijke criminele worden ingerekend.

*De elitetroepen van de politie hebben door de toegenomen terreurdreiging een ernstig personeelstekort. De zogeheten Dienst Speciale Interventies (DSI), die in actie komt om terreurverdachten en extreem gevaarlijke criminelen in te rekenen, kan daardoor minder snel in actie komen dan gewenst. Dat schrijft het AD woensdag op basis van uitspraken van het hoofd van de DSI in politievakblad Blauw. ‘We hebben dringend behoefte aan mensen die ook bij grote dreiging het hoofd koel kunnen houden.’
De antiterreureenheid werft nieuwe leden bij arrestatieteams, marechaussees, scherpschutters en mariniers.

Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer is de DSI niet populair binnen de politie omdat het zeer onregelmatige werk een zware wissel trekt op het sociale leven van de leden. Ook in 2008 kampte de antiterreureenheid met een acuut personeelstekort. Potentiële topmilitairen en politiemensen kozen toen massaal voor een beter betaalde baan buiten de overheid.

*Alle jongens en mannen vanaf twaalf jaar moeten preventief worden ingeënt tegen het HPV-virus. Dat advies aan de Gezondheidsraad geeft de vooraanstaande patholoog Chris Meijer van het VU Medisch Centrum woensdag in De Telegraaf. Van de meisjes en jonge vrouwen laat 60 procent zich al vaccineren tegen het seksueel overdraagbare en kanker veroorzakende virus. Er werd altijd gedacht dat het virus alleen van man op vrouw werd overgedragen, maar nu is gebleken dat het besmettingsrisico wederzijds is.

*Een Iers uitzendbedrijf dat wordt verdacht van uitbuiting van bouwvakkers in Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel, heeft ook arbeiders geleverd voor een project in Nijmegen. Atlanco Rimec zou net als in Maastricht opnieuw bijna duizend euro inhouden voor huisvesting en logistiek, waardoor minder dan het minimumloon overblijft, meldt Zembla op basis van loonstrookjes. Ook zijn er Portugese bouwvakkers ingezet die meer uren draaiden dan wettelijk is toegestaan. De gemeente Nijmegen heeft per 30 maart het contract met Rimec ontbonden, nadat vragen om opheldering onbeantwoord bleven.

* Banken waarschuwen consumenten voor diensten waarmee oude rekeningnummers kunnen worden omgezet naar IBAN-nummers. De banken stopten vorige maand met een eigen dienst vanwege de hoge kosten. Er zijn frauduleuze sites actief die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer. Dat zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland tegenover de NOS. ‘Ons bezoekersaantal is vertienvoudigd sinds de banken gestopt zijn met hun omnummerdienst’, zegt Paul van Eijden van OpenIBAN.nl. ‘Mensen hebben nog steeds behoefte om hun oude rekeningnummer in te vullen. Wij voorzien daarin.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.