nederland

Media: ‘Namen chauffeurs BUK-raket bekend’, en meer nieuws

Door Elif Isitman - 16 mei 2015

Twee organisaties zouden de militaire eenheden hebben achterhaald die betrokken waren bij het transport van het vermeende BUK-raketsysteem dat de MH17 zou hebben neergehaald. En een doodgewaande Syrische journaliste blijkt gewoon in een asielzoekerscentrum in Nederland te zitten. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 16 mei.

*Er is meer bewijs gevonden dat Rusland de BUK-raket heeft geleverd waarmee vlucht MH17 zou zijn neergehaald.

Dit schrijft de Volkskrant zaterdag althans op basis van een rapport van het initiatief voor burgerjournalistiek Bellingcat en de pro-Oekraïense organisatie InformNapalm. De twee organisaties zouden de militaire eenheden hebben achterhaald die betrokken waren bij de transport van het raketsysteem. Sommige chauffeurs zouden ze ook bij naam kennen.

*De Syrische journaliste Fatima Khaled Saad (27), van wie werd gedacht dat ze was gedood bij de strijd in Syrië, zit sinds december in een asielzoekerscentrum in Nederland, meldt NRC Handelsblad zaterdag. Khaled Saad werkt onder meer voor de nieuwszenders Al Jazeera en Orient News en deed verslag van de Syrische opstanden.

In juni 2012 werd ze opgepakt door de Syrische militaire inlichtingendienst. Ze zou negen maanden hebben vastgezeten in Syrische gevangenissen, waar ze ernstig werd gemarteld.

*Er is verwarring ontstaan in de top van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM over een bestuurswissel die zich volgend jaar moet voltrekken, schrijft De Telegraaf. Afgelopen dinsdag schoof de huidige voorzitter van de raad van commissarissen van KLM Hans Smits zichzelf naar voren voor het vice-voorzitterschap van het moederbedrijf.

Ingewijden spreken in de krant van een ‘coup’. Zo lagen er weliswaar plannen om Smits een plek te geven in het hoofdbestuur, maar was de bestuursvoorzitter van Air France-KLM niet op de hoogte van de openlijke en vroege kandidaatsstelling van Smits.

*Een Russische Proton-M-draagraket is zaterdag in de regio Tsjita in Siberië neergestort, meldt NBC News. De raket moest een Mexicaanse communicatiesatelliet in een baan om de aarde brengen, en steeg ongeveer acht minuten voor de crash op van de basis Bajkonoer in Kazachstan. Het gebied waar de raket is neergestort is zeer dunbevolkt, maar het is nog onduidelijk of de crash schade heeft veroorzaakt.

Het is de tweede slag in een korte tijd voor de Russische ruimtevaart. Vorige week brandde een onbemand Russisch ruimtevrachtschip volledig op toen het door de dampkring viel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.