nederland

Omstreden imam niet langer welkom in Groningen op 5 mei

Door Servaas van der Laan - 04 mei 2015

De islamitische prediker Adel al-Kalbani zal op 5 mei niet gaan spreken in een moskee in Groningen. Het moskeebestuur heeft de bijeenkomst afgeblazen vanwege ‘te veel maatschappelijke onrust’.

Dat meldt RTV Noord.

Radicale standpunten

De Saudische prediker was uitgenodigd door het Islamitisch Centrum Groningen voor een bijeenkomst op Bevrijdingsdag in een moskee in Park Selwerd.

De komst van de spreker was omstreden omdat hij er intolerante en radicale standpunten op nahoudt. Zo vindt hij onder meer dat ‘joden en christenen van het Arabisch schiereiland moeten worden verdreven’. Vanwege zijn opruiende teksten werd hem eerder al de toegang tot Groot-Brittannië ontzegd.

De Groningse PVV-fractie maakte zich boos over de komst van de ‘haatimam’ en vroeg het College van Burgemeester en Wethouders een stokje te steken voor de komst van al-Kalbani.

Onderzoek

De gemeente besloot een onderzoek in te stellen naar de spreker. ‘Verschillende bronnen spreken over een ‘haatimam’, maar daar hebben we nog geen bewijs voor. Dat het een meneer is die orthodoxe standpunten heeft en uitdraagt hebben we wel begrepen,’ sprak burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) eerder.

Maar een beslissing hoeft de gemeente niet meer te nemen nu het moskeebestuur zelf heeft besloten het evenement af te blazen. ‘De gemeente was bezig met een onderzoek naar de imam. Het gesprek maakte deel uit van het onderzoek. Tijdens het gesprek bleek dat het moskeebestuur zelf al een beslissing had genomen,’ laat een woordvoerder weten.

Nieuwe moskee

De moskee in Park Selwerd is de afgelopen maanden in Groningen in het nieuws geweest vanwege nieuwe bouwplannen. Bewoners van de wijk Selwerd verzetten zich tegen de nieuwe moskee die op de plaats moet komen van een historische boerderij. Tot opluchting van de bewoners trok de rechter onlangs de bouwvergunning van de moskee in.

Dit leidde tot teleurstelling bij het moskeebestuur, maar ook bij de gemeente Groningen. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zei ‘te balen’ van de uitspraak en ging in hoger beroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.