nederland

Ook hier geen plek voor Belgische gevangene met doodswens

Door Shari Deira - 30 mei 2015

De Belgische gevangene Frank Van Den Bleeken, die tot levenslang is veroordeeld, kreeg toestemming om euthanasie te plegen maar dat werd later teruggedraaid. Komst naar een Nederlandse tbs-kliniek zou een oplossing zijn, maar ook dat gaat niet door.

Uit een conceptbrief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Veiligheid en Justitie) blijkt dat Van Den Bleeken niet welkom is in Nederland, meldt Nieuwsuur zaterdag.

Behandeling

Van Den Bleeken wilde euthanasie plegen omdat zijn situatie uitzichtloos is. Hij zit een levenslange celstraf uit en krijgt geen psychische behandeling. Geopperd werd dat Van Den Bleeken deze behandeling in Nederland wel zou kunnen krijgen.

Dijkhoff schrijft dat hij geen mogelijkheden ziet om de gevangene naar Nederland over te plaatsen, en dat daar een lange, ingewikkelde juridische procedure aan vooraf zou gaan. Dat zou onverantwoord zijn omdat er geen juridische basis is om de Belg vast te houden als hij zich niet langer aan het regime binnen de kliniek zou willen onderwerpen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie praat met België over deze zaak en zegt tegen het televisieprogramma dat er nog geen definitief besluit is genomen. De conceptbrief wordt binnenkort bezorgd bij Dijkhoffs Belgische collega.

Longstay

In België zijn geen longstay-afdelingen zoals in Nederland. Wel is er pas een Forensisch Psychiatrisch Centrum geopend in Gent, en daar is Van Den Bleeken ook naar toe overgeplaatst. Maar de man zelf vindt deze locatie ongeschikt, omdat hij niet wordt behandeld, maar ‘verpleegd’.

Frank Van Den Bleeken heeft meer dan de helft van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. Als twintiger verkrachtte hij een aantal vrouwen, en tijdens zijn verlof verkrachtte en vermoordde Van Den Bleeken Christiane Remacle, een negentienjarig meisje.

Of Van Den Bleekens, die naar eigen zeggen onbehandelbaar is, wens voor euthanasie nu toch doorgaat, is niet bekend. Hij heeft zijn wens nooit ingetrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.