nederland

Politie zoekt ordeverstoorders Dodenherdenking

Door Shari Deira - 05 mei 2015

De politie in Bergen op Zoom is op zoek naar twee mannen die maandag de Dodenherdenking verstoorden. ‘Palestina! Palestina! Kankerhomo’s, jullie zijn de volgende,’ werd geroepen over het Thaliaplein.

Bezoekers van de herdenking spraken schande van de ordeverstoring. Een bezoeker die de mannen aansprak op hun gedrag werd bedreigd. Hij doet daar woensdag aangifte van.

Respect

PVV-Statenlid Maikel Boon was aanwezig bij de herdenking in Bergen op Zoom en ging achter de jongemannen aan.

‘Uiteindelijk heb ik ze achterhaald bij de Meeussenstraat, waar ik vroeg waarom ze dit deden. Waar is je respect? Toen werd ik direct op heel agressieve toon bedreigd: we slaan je in elkaar, we maken je dood,’ zegt Boon tegen BN de Stem.

Boon wilde de politie bellen, maar toen fietsten de mannen weg. Hij heeft nog wel foto’s van hen kunnen maken.

Burgemeester Frank Petter was spreker bij de bijeenkomst op het Thaliaplein en zegt dat er ondanks de ordeverstoring toch een waardige herdenking was. ‘Ik heb gemerkt dat veel mensen hiervan zijn geschrokken. En dat begrijp ik. Want al hebben we de doden nog steeds vredig kunnen herdenken, elke inbreuk daarop is er een te veel.’

Jongeren

Niet alleen in Bergen op Zoom kon niet iedereen het opbrengen om twee minuten zijn mond te houden.

Ook in Hoofddorp zou een aantal jongeren zich hebben misdragen tijdens de Dodenherdenking. Een groep jongeren fietste langs een monument en schreeuwde tijdens de herdenking. Op sociale media wordt ongenoegen uitgesproken over de jongeren die de Dodenherdenking verstoorden.

Op de Facebook-pagina Je bent een Hoofddorper als… staan reacties als ‘Respectloze klootzakjes!’ en ‘aanpakken dat tuig’. De politie roept op tot kalmte, meldt RTV Noord-Holland.

In Zoetermeer werd een veertigjarige man aangehouden, die vlak voor het spelen van het taptoesignaal door een afzetting heen wilde. Drie agenten moesten de man, een bekende van de politie, overmeesteren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.