nederland

PowNed mocht beelden Hoes uitzenden: hoe zat dat ook alweer?

Door Tom Reijner - 18 mei 2015

De burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) deed in december vorig jaar aangifte tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt, de ‘toyboy’ die hem tijdens een afspraakje stiekem vastlegde op beeld. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangifte maandag geseponeerd.

Er is geen sprake van strafbare feiten, meldt het Amsterdamse OM, hoewel de opnames werden gemaakt zonder dat Hoes daar iets van afwist.

Date

Het opnemen van het gesprek in een café is niet strafbaar, omdat Hasselt – met wie de Maastrichtse burgemeester een date dacht te hebben – zelf deelnam aan gesprek. Daarmee levert het uitzenden van de beelden door omroep PowNed ook geen strafbaar feit op, luidt de verklaring van justitie.

Ook de aangifte van Hoes vanwege vermeende smaad en laster in een blog van Hasselt is geseponeerd. De uitlatingen van de twintiger zijn strafrechtelijk gewoon toegestaan. De burgervader, die vanwege de kwestie zijn vertrek aankondigde, heeft al laten weten het niet eens te zijn met de beslissing. Dit is een ‘verkeerd signaal’ aan al die mensen die een publieke functie hebben, aldus Hoes.

Toespelingen

Wat gebeurde er ook alweer? Zonder dat Hoes het doorhad, filmde Hasselt hem tijdens twee afspraakjes. De twee mannen hadden elkaar leren kennen via sociale media. Tijdens een van de etentjes maakte Hoes seksuele toespelingen.

Hasselt, die al snel door het leven ging als ‘toyboy‘, publiceerde op zijn weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en uitgewisselde privé-berichten.

Affaire

Een jaar eerder werd naar aanleiding van een affaire met een zogenoemde toyboy in de gemeenteraad al afgesproken dat Hoes de stad niet meer in verlegenheid zou brengen.

Hoes toonde zich na de affaire strijdbaar: ‘Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen. Het privédomein moet voor een openbaar bestuurder worden beschermd en ik zal daarom de rechter vragen in dit conflict tussen ‘privé’ en ‘publiek’ een uitspraak te doen,’ schreef de burgemeester.

Wel trok hij zelf de conclusie om af te treden, maar aan te zullen blijven totdat zijn opvolger is geïnstalleerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.