nederland

SP en VVD: ‘Subsidies mogelijk doorgesluisd naar moskeeën’

Door Nina Bogosavac - 01 mei 2015

Het Amsterdamse multicultureel centrum De Verbinding is opnieuw in opspraak. Uit jaarrekeningen blijkt volgens de lokale SP en VVD dat twee organisaties gevestigd in het centrum tienduizenden euro’s aan subsidies onterecht hebben gedoneerd aan moskeeën.

Het geld zou onder meer zijn uitgegeven aan de inrichting en reparaties van de gebedshuizen, zeggen raadsleden Rik Torn (VVD) en Peter Kwint (SP) tegen elsevier.nl.

De VVD en SP in Amsterdam hebben om een onderzoek gevraagd bij het stadsbestuur. Volgens de coalitiepartijen staat zowel het misbruik van gemeenschapsgeld als de schending van de scheiding van kerk en staat centraal.

Slepend

Het onderzoek waarvoor de coalitiepartijen pleiten, staat los van een al lopende zaak. Sinds 2012 onderzoekt het Europees Bureau voor Fraudebestrijding of sprake is van fraude bij de bouw van het Amsterdamse activiteitencentrum.

Volgens VVD-raadslid Rik Torn is de hele kwestie rond De Verbinding ‘nogal slepend’. ‘Wij willen het nu een keer tot de bodem uitzoeken en we willen duidelijkheid.’

Computercursussen

De in De Verbinding gevestigde Stichting Sociaal Cultureel Centrum Medelanders en Stichting Transvaal Informatie- en Sociaal Cultureel Centrum kregen subsidie van stadsdeel Oost voor onder meer computercursussen en sollicitatietrainingen aan kwetsbare buurtbewoners.

Eerder sprak de Amsterdamse VVD zich fel uit tegen een maatschappelijke huur voor beide moskeeën, omdat die in de ogen van de liberalen geen algemeen maatschappelijk doel dienen. ‘Net als de staat moeten gemeenten neutraal zijn.’

Ondanks sterke vermoedens sluit Torn een eventueel misverstand niet uit. ‘Wij constateren dit na de rekeningen te hebben ingezien, het onderzoek moet duidelijkheid scheppen. Maar het lijkt erop dat geld van de stichting bij de moskeeën is terechtgekomen. Wat ik heb gezien, doet wenkbrauwen fronzen.’

Verantwoordelijk

Volgens SP-raadslid Peter Kwint is vooral het subsidiemisbruik bedenkelijk. ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen ondersteuning krijgen door bijvoorbeeld educatie, het is daarom des te kwalijker dat geld bedoeld voor maatschappelijke ondersteuning is misbruikt.’ Volgens het raadslid is onder meer geld besteed aan ‘huur, inrichting en gebedskleedjes’.

Hij noemt de aanwijzingen dat er geld is doorgesluisd ‘vrij sterk’. ‘Daarnaast zijn er al tijden problemen.’

Binnen drie weken verwachten de partijen antwoord op de vraag of hun inschatting – en die van journalisten die de openbare cijfers uit 2009 en 2010 aan de politici voorlegden – klopt. Kwint: ‘Maar gezien de tijdsduur van het andere onderzoek sluit ik niet uit dat het een lang en ingewikkeld proces wordt.’

De SP’er vindt het onderzoek een signaal voor gemeenten om alerter te zijn. ‘Er moet strenger worden gekeken naar hoe subsidies worden verstrekt. Vooral in tijden van bezuinigingen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.