nederland

Staatsliedenbuurt: deze twee mannen gaan levenslang de cel in

Door Shari Deira - 01 mei 2015

Flinke straffen voor de veelbesproken liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt: Anouar B. (34) en Adil A. (26) krijgen levenslang. De mannen schoten in december 2012 twee mannen dood, doelwit Benaouf A. wist te ontkomen.

De straffen van de rechtbank in Amsterdam komen overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Na de schietpartij op 29 december in de Schaepmanstraat werd al gauw gesproken van ‘wild west-taferelen’. ‘Deze schietpartij verdient de kwalificatie wild west,’ zei burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA).

Liquidatie

B. en A. schoten de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi dood, en het beoogde doelwit Benaouf A. wist te ontkomen. Benaouf A. overleefde door tussen de woonboten in het water te springen. Hij is inmiddels zelf veroordeeld tot tien jaar celstraf voor betrokkenheid bij een andere liquidatie, die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen.

De afrekening in Antwerpen wordt gezien als de moord die de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld in gang heeft gezet. De heftige gebeurtenis in de Staatsliedenbuurt, was een reactie op die moord.

Sportschoenen

Anouar ‘Popeye’ B., die naar eigen zeggen onschuldig is, viel vorige maand nog uit tegen de rechters. Voor allerlei bewijsstukken had zowel B. als Adil ‘Klinker’ A. een verklaring, of ze antwoordden met een wedervraag.

Over gevonden DNA-materiaal op sportschoenen zei B.: ‘Ik heb deze schoenen nooit aangetrokken. De hond komt ook in het tuinhuisje, die is er misschien mee gaan sleuren door het huisje en de tuin. Ik vind het niet raar dat er DNA aan zit van mij. Ik kwam daar, spuug daar, laat haren los.’

Benaouf A. zegt dat hij ‘een miljoen procent zeker’ Anouar B. heeft gezien, maar die verklaring klopt niet volgens B. ‘Benaouf zoekt gewoon een zondebok,’ zei B.

Motoragenten

Een derde verdachte in deze zaak, Stefan S. (45), krijgt honderd dagen cel vanwege verboden wapenbezit. Die straf was gelijk aan zijn voorarrest. De 27-jarige Hamza B. werd in december in Marokko veroordeeld tot twintig jaar cel.

De verdachten schoten niet alleen op Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi, maar ook op twee motoragenten. De agenten werden van dichtbij beschoten met een kalasjnikov. Zij kwamen met de schrik vrij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.