nederland

SVB betaalde pgb’s sneller uit in ruil voor positieve tweet

Door Elif Isitman - 20 mei 2015

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft een woonzorgcentrum om geheimhouding gevraagd in ruil voor snellere uitbetaling van pgb’s. Het woonzorgcentrum het Zorghuis in Deurne wilde aanvankelijk in maart naar de rechter stappen.

De zorgverleners van het woonzorgcentrum hadden hun geld namelijk niet gekregen. Vervolgens trof de SVB een schikking om een kort geding te voorkomen. Hierin werd geheimhouding afgesproken. Directeur Kitty Beelen van het Zorghuis beloofde in de overeenkomst dat ze niets ‘negatiefs of misleidends’ over de SVB zou publiceren.

Publiciteit

Beelen is een actieve twitteraar en moest van de SVB toezeggen dat ze uitsluitend positief zou twitteren met de mededeling ‘Probleem tot onze tevredenheid opgelost! #pgbalarm’. Opmerkelijk genoeg staat in de overeenkomst met de SVB het voorbeeld voor deze tweet letterlijk opgenomen.

Beelen heeft haar naam op Twitter inmiddels aangepast naar ‘Kitty #pgbalarm’ en twittert volop over de pgb’s. Volgens haar is de SVB haar nog 190.000 euro aan pgb-geld verschuldigd, maar de bank ontkent dit. Beelen zoekt nu naar eigen zeggen de publiciteit omdat de pgb’s deze maand niet betaald werden.

Normaal

De SVB zegt dat het normaal is dat er een geheimhoudingsverklaring wordt gevraagd bij een schikking. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid is verbaasd over de afspraak met het zorgcentrum in Deurne en heeft de SVB om opheldering gevraagd.

Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer reageert gechoqueerd op de clausule: ‘Dit is echt machtsmisbruik door een overheidsorganisatie’. De tweet die Beelen van de SVB moest plaatsen is volgens haar ‘bizar en verschrikkelijk’.

Woensdagavond vergadert de Tweede Kamer opnieuw over de pgb-problematiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.