nederland

Turken mogen stem uitbrengen, en dat zorgt voor lange file op A13

Door Tom Reijner - 31 mei 2015

Veel Nederlands-Turkse kiezers zijn in de auto gestapt om hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen in Turkije. Dat kan onder meer in Rijswijk – en dat zorgt voor grote drukte op de weg.

Op de A13, tussen Rotterdam en Den Haag, stond zondagmiddag meer dan 10 kilometer file. ‘Het blijkt dat Turkse kiezers vanaf half twee kunnen stemmen in Rijswijk,’  zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De Verkeersinformatiedienst biedt weggebruikers een alternatieve route aan om in Rijswijk te geraken. Het is overigens niet duidelijk of de stembusgang de enige oorzaak is van de file. Volgens de ANWB liep het verkeer vast door een combinatie van regen en ‘zondagse drukte’.

Potlood

Zo’n 240.000 Nederlanders zijn volgens de Turkse ambassade geregistreerd als kiezer. Zij konden dit weekeinde (vrijdag, zaterdag en zondag) een stem uitbrengen voor het Turkse parlement. Tot dusver stemden ongeveer 18.000 mensen, bijna 10 procent van de kiesgerechtigden.

De kiezers kunnen niet alleen terecht in Rijswijk. Er is namelijk ook een stembureau in Deventer. Ook in omringende landen kunnen Turken het potlood ter hand nemen. Zo zijn er in België 130.000 Turkse kiezers geregistreerd. In Duitsland gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen – bij de oosterburen woont een enorme Turkse gemeenschap.

Touwtjes

De kiezer in Turkije kan pas volgende week zondag naar de stembus. De islamistische AKP-partij van president Recep Tayyip Erdogan, die al een decennium de touwtjes stevig in handen heeft in Turkije, hoopt op een absolute overwinning en daarmee de meerderheid in het parlement.

Of dat gaat gaat lukken, is nog maar zeer de vraag: uit een peiling van een aantal dagen geleden blijkt dat de AKP-partij blijft steken op 40,5 procent van de stemmen.

Bij de laatste parlementsverkiezingen vier jaar geleden behaalde de partij nog 49,8 procent. Maar zoals we gezien hebben bij onder meer de Britse verkiezingen is het niet altijd eenvoudig om de uiteindelijke verkiezingsuitslag goed te voorspellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.