nederland

Twee keer zo veel asielzoekers naar Nederland

Door Servaas van der Laan - 09 mei 2015

Vorig jaar zijn er in Nederland twee keer zo veel asielzoekers bij gekomen in vergelijking met 2013. In totaal probeerden bijna 22.000 een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verdubbeling

In Nederland vroegen vorig jaar 21.800 mensen asiel aan. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013 toen dat aantal op 9.800 lag.

De stijging betekent dat voor iedere 10.000 inwoners Nederland er 13 asielzoekers bij kreeg. Daarmee scoort Nederland boven het Europese gemiddelde van 11 asielzoekers per 10.000 inwoners.

Syriërs

De stijging wordt voor een groot deel voor rekening genomen door Syriërs. Van de 21.800 asielzoekers kwamen er bijna 9.000 uit Syrië. Andere veel voorkomende nationaliteiten zijn Eritreeërs, Afghanen en Kosovaren, al gaat die laatste groep vooral naar landen als Hongarije, Duitsland en Oostenrijk.

Uit de cijfers blijkt dat de Europese Unie (EU) onverminderd in populariteit blijft stijgen onder asielzoekers. Vorig jaar kreeg de EU er ruim een half miljoen asielzoekers bij. Dat is 40 procent meer dan in 2013 toen 391.000 personen hun toevlucht zochten in een EU-lidstaat.

Zweden koploper

Ruim een derde van alle asielzoekers gaat naar Duitsland. Maar vanwege het grote aantal inwoners is Duitsland relatief gezien geen koploper.

Dat was Zweden waar er vorig jaar 78 asielzoekers per 10.000 inwoners bijkwamen. Daarmee scoort het Scandinavische land ver boven het EU-gemiddelde van 11 asielzoekers per 10.000 inwoners.

Hongarije

Andere landen waar relatief veel asielzoekers kwamen, zijn Hongarije, Oostenrijk en Malta. Hongarije is een populaire bestemming bij migranten die over land in Zuid-Oost-Europa de EU proberen te bereiken. Dagelijks proberen honderden migranten de 151 kilometer lange grens tussen Servië (niet EU) en Hongarije (wel EU) over te steken. Malta krijgt daarentegen weer veel migranten via zee te verwerken.

Dat Italië, met 10 asielzoekers per 10.000 inwoners relatief laag scoort, komt niet alleen door het hoge aantal inwoners (60 miljoen) maar vermoedelijk ook omdat lang niet alle asielzoekers in dat land worden geregistreerd en daardoor kunnen doorreizen naar andere EU-lidstaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.