nederland

Vier de vrijheid: vijf tips voor een leuke Bevrijdingsdag

Door Nina Bogosavac - 01 mei 2015

Een manier om Bevrijdingsdag te besteden, is door een van de vele festivals te bezoeken. Elsevier.nl tipt vijf concerten – verspreid door het hele land.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseerden burgers op 5 mei zelf veel feesten en herdenkingen. Maar pas in 1990 werd de datum officieel uitgeroepen tot nationale feestdag. Om de vijf jaar is het een officiële vrije dag – zo ook dit jaar. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei draagt in principe zorg voor de grote festiviteiten, zoals de Bevrijdingsfestivals. De Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar zijn Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet. Een greep uit het aanbod:

Vijf concerten

Wie? Chet Faker is de artiestennaam van de Australische Nicolas Murphy. Murphy nam in 2011, zonder grote verwachtingen, een cover op van ‘No Diggity’. De video werd talloze keren gedeeld en werd een ongekend grote hit.

Waar? Stadspark Groningen, hoofdpodium van 17:00 – 17:45 uur.

http://www.youtube.com/watch?v=HIfFA8-RaHQ?feature=player_detailpage

Typhoon

Wie? Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, is een graag geziene gast op het Bevrijdingsfestival. Zo vertoonde hij al vaker zijn muziekkunsten: een mix van rap en hiphop, voorzien van Zuid-Amerikaanse invloeden.
Waar? Wezenlandenpark Zwolle, hoofdpodium van 22:30 – 23:30 uur.

http://www.youtube.com/watch?v=OgIK8fbDwX8?feature=player_detailpage

Kovacs

Wie? Sharon Kovacs is een grote – ongewone – Nederlandse popbelofte. Ze wordt vanwege haar donkere stijl en diepe stem veel vergeleken met Beth Gibbons van Portishead, Amy Winehouse en Shirley Bassey. Die ongewone combinatie heeft Kovacs zowel een uitverkiezing tot 3FM Serious Talent als Radio 6 Soul & Jazz Talent opgeleverd in 2014.

Waar? Utrecht, hoofdpodium van 19:50 – 20:35 uur.

http://www.youtube.com/watch?v=CR6M_sqTVqE?feature=player_detailpage

Kensington

Wie? Kensington. In een paar jaar tijd is Kensington uitgegroeid tot een van de populairste bands van Nederland. Sinds 2005  weet de vriendengroep uit Utrecht elk jaar weer een nieuwe mijlpaal te bereiken. Zo staat Kensington dit jaar in een uitverkochte HMH in Amsterdam, twee keer in de Ziggo Dome én op het Bevrijdingsfestival Den Haag.

Waar? Den Haag, Malieveld 15:00 – 15:45 uur.

http://www.youtube.com/watch?v=OoYbO46baX4?feature=player_detailpage

5 mei-concert

Bevrijdingsdag wordt ieder jaar feestelijk afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel. De avond begint om 21.00 uur. De artiesten die dit jaar zullen optreden zijn: Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca. Entree is overigens gratis net als bij alle Bevrijdingsfestivals.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.