nederland

VVD, CDA en D66: is dit de droomcoalitie van de kiezer?

Door Shari Deira - 10 mei 2015

VVD, CDA en D66 samen in een kabinet, zo ziet de kiezer het het liefst als er nu verkiezingen zouden zijn. D66-kiezers zouden een duidelijke voorkeur hebben voor een combinatie over rechts, in plaats van links.

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Respondenten kregen tien mogelijke kabinetscombinaties voorgelegd.

Samenwerking

Een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat op de tweede plek, gevolgd door PvdA-D66-SP-GroenLinks op een gedeelde derde plek met CDA-D66-PvdA-SP. Kiezers van D66 geven aan dat zij liever een samenwerking zouden zien met VVD en CDA dan met PvdA en SP.

De Hond heeft ook onderzocht wie de Nederlandse kiezer het liefst als premier zou willen zien. Twee PvdA-politici staan bovenaan: burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en vicepremier Lodewijk Asscher.

Aboutaleb scoort bij alle kiezers goed, niet alleen bij de achterban van zijn eigen partij. Hij scoort beter onder PVV’ers dan nummer 2 Lodewijk Asscher. Alexander Pechtold staat derde, en scoort vooral goed bij VVD- en CDA-kiezers. PVV’ers zetten hem op de tiende plaats. Premier Mark Rutte (VVD) staat vierde en is niet alleen populair bij de liberale kiezers, maar ook bij de christendemocraten.

Volgens de peiling zou de VVD als er nu verkiezingen zijn de grootste partij blijven. SP en CDA volgen met 23 zetels.

Vertrouwen

Vorige week bleek uit onderzoek van De Hond dat de kiezers minder vertrouwen hebben in de fractieleiders van de regeringspartijen. VVD-leider Halbe Zijlstra zakt van een 4,3 in februari naar 3,9 en PvdA-leider Diederik Samsom van 3,8 naar 3,5.

Alleen fractieleiders Geert Wilders (PVV) en Henk Krol (50Plus) genieten nog minder vertrouwen. Sybrand van Haersma Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) voeren het lijstje aan met een score van 4,7.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.