nederland

Wilders: aanslag Texas niet op mij gericht

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2015

PVV-leider Geert Wilders heeft geen reden om aan te nemen dat hij het doelwit was van de aanslag op een bijeenkomst in Texas waar de politicus sprak. De schutters hadden het vermoedelijk op de bijeenkomst zelf gemunt.

De PVV-leider zegt tegen de NOS dat hij niet denkt dat de schutters het om hem hadden gemunt. ‘Ik heb geen aanleiding om dat te denken’.

Plaatjes van Mohammed

Wilders sprak zondag op een bijeenkomst waar onder meer cartoons werden getoond van Mohammed, een religieus figuur dat door moslims wordt beschouwd als hun boodschapper van god.

Wilders gaat ervan uit dat de moslimfundamentalisten die zondag het vuur openden op agenten die wacht hielden bij de bijeenkomst in Garland problemen hadden met de plaatjes waarop Mohammed stond afgebeeld. ‘Ik denk dat men dat geheel niet wilde’.

Geschrokken

Hoewel Wilders al weg was toen de schutters arriveerden en de twee vrijwel direct werden doodgeschoten, is de PVV-leider wel geschrokken van de gebeurtenis.

‘Zo dichtbij komt het niet vaak, gelukkig. En daar schrik je wel even van.’ Wilders zegt dat hij zich gesterkt voelt in zijn overtuiging  ‘dat geweld nooit mag winnen en dat we ons niet laten intimideren’.

Toon de cartoons

De PVV-leider vindt het belangrijk dat de cartoons van de bijeenkomst in Garland nu overal worden getoond. ‘Ik wil die cartoons hier in de Tweede Kamer laten zien. Ik vind eigenlijk dat ze in elk parlement in het Westen getoond moeten worden.’

Het moet volgens Wilders voor iedereen duidelijk worden hoe gevaarlijk de islam is. ‘Mohammed was de grootste terrorist ooit, die hele joodse stammen heeft onthoofd en kinderen heeft verkracht’. Hij ziet het als zijn taak om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de islam.

Pamela Geller

De bijeenkomst in Texas waar Wilders sprak, werd georganiseerd door de Amerikaanse activist Pamela Geller. De bijeenkomst was een reactie op een conferentie die in januari op dezelfde plek werd gehouden ter ere van de profeet Mohammed.

Het doel van die bijeenkomst was geld inzamelen om de negatieve stereotypering omtrent moslims in de media aan te kunnen vechten. De timing van die bijeenkomst was nogal ongelukkig omdat die samenviel met de aanslag op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

Weerwoord

Geller, een uitgesproken islam-criticus, vond dat er op dezelfde plek in Texas een weerwoord moest komen. Ze besloot daarom een cartoonwedstrijd uit te schrijven in het thema van de profeet Mohammed. De cartoons werden getoond bij een expositie waar Wilders zondag een korte toespraak hield.

Amerikaanse media bekritiseren Geller omdat ze opzettelijk moslims zou provoceren met bijeenkomsten zoals die van zondag. De Washington Post schreef in een kop dat Geller ‘zich nog niet had geëxcuseerd’ voor de bijeenkomst. ‘Waar moet ik me dan voor verontschuldigen?’ reageerde Geller op haar site. ‘Voor het feit dat ik bijna vermoord ben?’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.