nederland

Zo wil minister Ploumen migratie vanuit Afrika stoppen

Door Shari Deira - 26 mei 2015

Een poging van het kabinet om het aantal bootmigranten naar Europa te verminderen: minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel) stelt 50 miljoen euro beschikbaar voor de economie van Afrikaanse landen.

Ploumen hoopt dat investeren in de economieën van Ghana, Senegal en Tunesië jongeren op den duur ervan zal weerhouden op bootjes naar Europa te stappen, schrijft de minister dinsdag in de Volkskrant.

Mensensmokkel

Dat 50 miljoen euro niet genoeg is om het probleem op te lossen, erkent Ploumen. Maar zij ziet de investering ook als signaal naar haar Europese collega’s, met wie zij dinsdag praat in de Europese Raad voor Ontwikkelingssamenwerking.

Ploumen zegt dat het alleen ‘onklaar’ maken van bootjes, onvoldoende is om de migrantenstroom tegen te houden. Ze verwijst daarmee naar de plannen die nu in Brussel worden gemaakt, om vooral de mensensmokkel op de Middellandse Zee tegen te gaan.

Het is de bedoeling dat lidstaten van de Europese Unie bootjes van mensensmokkelaars gaan opsporen en vernietigen. Ploumen pleit in de krant voor structurele oplossingen.

‘Wie zijn leven riskeert om naar Europa te komen, is niet alleen wanhopig; die heeft ook lef en ambitie. We moeten nu zorgen dat zo iemand zijn lef en ambitie inzet om een bestaan op te bouwen in eigen land. Want het paradijs dat hij zoekt, bestaat niet.’

Kansen

De 50 miljoen euro komt terecht in het Dutch Good Growth Fund, een investeringsfonds dat ontwikkelingshulp koppelt aan handel. De miljoenen die nu vrijkomen zijn voor lokale ondernemers en Nederlandse bedrijven die kansen zien in de regio.

MKB’ers en toekomstige ondernemers kunnen hulp krijgen als ze tegen obstakels oplopen. Ze kunnen advies krijgen, praktische hulp en financieringsmogelijkheden.

De afgelopen dagen zijn er opnieuw honderden bootmigranten van de Middellandse Zee gered. Vorige week redde de Italiaanse kustwacht in 24 uur tijd negenhonderd migranten. Tot de eerste week van mei hebben 62.500 bootvluchtelingen Europa veilig bereikt via de Middellandse Zee.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.