nederland

Zomer staat voor de deur, nieuw offensief tegen Zwarte Piet

Door Shari Deira - 30 mei 2015

Nog drie weken en het is zomer. Terwijl veel Nederlanders bezig zijn met het uitzoeken van een vakantiebestemming, maakt een groep activisten zich op voor een nieuw offensief tegen Zwarte Piet.

Tegenstanders van het zwarte hulpje van Sinterklaas verloren de rechtszaak bij de Raad van State, maar laten zich niet uit het veld slaan. Woordvoerder Jerry Afriyie van de groep Kick Out Zwarte Piet kondigt in het AD een nieuw offensief aan.

Rechter

De activisten roepen op om op 1 juli, de dag waarop in 1863 de slavernij werd afgeschaft, aangifte te doen bij de politie. Verder wil de groep rechtszaken aanspannen bij de civiele rechter tegen comités, bedrijven en media die Zwarte Piet nog inzetten.

‘Nederland blijkt een koppig land dus als er rechterlijke uitspraken nodig zijn om Zwarte Piet echt uit te bannen, dan gaan we daarvoor strijden,’ zegt Afriyie. Sinterklaas komt dit jaar aan in Meppel en de gemeente heeft al laten weten bereid te zijn om nieuwe figuren toe te voegen.

Voor Kick Out Zwarte Piet is dat niet genoeg. ‘Ik begrijp niet dat mensen denken dat ze Zwarte Piet na alle debatten kunnen handhaven.’

Confrontatie

Tijdens de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Gouda, bereikte de confrontatie tussen voor- en tegenstanders van Sinterklaas een hoogtepunt. Er werden op 15 november negentig demonstranten gearresteerd, maar donderdag bleek dat zij allemaal vrijuit gaan.

Het ging voornamelijk om tegenstanders van Zwarte Piet, maar ook om voorstanders. Advocaat Willem Jebbink, die de tegenstanders bijstaat, zei tegen de NOS dat het al op voorhand duidelijk was dat zijn cliënten niet konden worden veroordeeld, omdat het totaal onduidelijk zou zijn waarom zij waren opgepakt.

Eerder werd gezegd dat de arrestanten een boete zouden krijgen van 220 euro, maar ook dat is nooit gebeurd. Volgens Jebbink wilde het Openbaar Ministerie alleen maar laten zien dat het daadkrachtig optreedt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.