nederland

Zzp’ers een probleem? Volgens Zijlstra zijn ze ‘de oplossing’

Door Shari Deira - 30 mei 2015

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra haalde flink uit naar links op het partijcongres in Arnhem. Linkse partijen zouden onnodig bang zijn voor verandering. Dat deze partijen blijven vasthouden aan vaste contracten, is hier een voorbeeld van.

Bij linkse politici ziet Zijlstra ‘een soort achteruitgangspessimisme’. ‘Ze zijn bang voor verandering, ze sidderen voor de toekomst,’ zegt de liberaal.

Computer

Ook de ‘robot’ is volgens Zijlstra een schrikbeeld voor links. ‘Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze vroeger waren voor de stoommachine of de computer. En ja, er verdwijnen banen door nieuwe technologieën. Maar ze zorgen voor veel meer nieuwe banen en vaak ook betere banen.’

Zijlstra stond ook stil bij nieuwe plannen waar het kabinet aan werkt voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het kabinet zou belastingvoordelen voor de zelfstandigen willen afschaffen, om zo het verschil tussen een vaste medewerker en een zzp’er te verkleinen.

VVD-fractieleider Zijlstra benadrukte dat zzp’ers geen probleem zijn: ‘Wij zien zzp’ers niet als een probleem. Laten we eerlijk zijn: we moeten niet vaste contracten aantrekkelijker maken door het zzp-schap onaantrekkelijk te maken.’

Volgens Zijlstra zijn zzp’ers ‘niet het probleem maar de oplossing’. ‘Links’ zou te veel vasthouden aan ‘de verworven rechten’. ‘Met de kop in het zand en de rug naar de toekomst proberen ze Nederland te veranderen in één groot Maagdenhuis! Nou, dat wil ik niet!’

Groei

Het aantal zzp’ers neemt al langere tijd gestaag toe. In het eerste kwartaal van dit jaar werkte ruim een miljoen Nederlanders als zzp’er, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afgelopen vijf jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 35.000 bij.

Zzp’ers zijn relatief vaak hoogopgeleide 45-plussers, die werkzaam zijn in zakelijke dienstverlening of de gezondheidszorg. Laagopgeleide zzp’ers werken vaak in de bouw.

Hoewel er steeds meer zelfstandigen bijkomen, kampt deze groep nog met een aantal uitdagingen. Zo is het moeilijk voor zzp’ers om een hypotheek te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.