nederland

Aangespoelde man op Texel blijkt Syrische vluchteling

Door Shari Deira - 15 juni 2015

In oktober vorig jaar spoelde het lichaam van een man aan op het strand De Koog op Texel. De man droeg een wetsuit. Nu blijkt dat het gaat om een 22-jarige Syrische vluchteling die probeerde zwemmend het kanaal over te steken.

Zeer waarschijnlijk is de jongeman vertrokken vanuit Calais. Daar werd begin oktober een identiek wetsuit gekocht.

Wetsuit

De identiteit van de man is achterhaald na onderzoek van een Noorse journalist van de krant Dagbladet. In Noorwegen spoelde een man aan die eenzelfde wetsuit droeg. Naar aanleiding daarvan ging de Noorse journalist op onderzoek uit.

In Calais sprak de journalist een man wiens neef zeven maanden geleden vermist raakte. Na DNA-onderzoek bleek dat er geen match was met het aangespoelde lichaam in Noorwegen. Het Nederlands Forensisch Instituut vergeleek het DNA-materiaal met dat van het aangespoelde lichaam, en dat kwam wel overeen.

Het lichaam van de man die op Texel aanspoelde, werd op 27 oktober gevonden. Even werd gedacht dat hij een van vier windsurfers was, die vermist waren. Maar al snel bleek dat die zaak inmiddels was opgelost. De identiteit van de drenkeling bleef daarna onbekend.

De Syriër kocht het wetsuit vermoedelijk op 7 oktober voor 79 euro. Hij kocht ook handpeddels, een snorkel, een duikmasker, watersokken en flippers.

Calais

Veel vluchtelingen proberen vanuit de Franse kustplaats Calais proberen over te steken naar Groot-Brittannië. Vaak proberen de migranten zich te verstoppen in een vrachtwagen. Iets wat ook niet zonder gevaar is. Er zijn gevallen bekend van vluchtelingen die hierbij zijn overreden.

De man, die aanspoelde in Nederland, stuurde een Whatsapp-bericht naar zijn oom in Bradford en zei dat hij vanuit Calais Engeland kon zien liggen. Verder schreef de Syriër dat hij wilde proberen per boot over te steken of te zwemmen. Zijn oom zei dat het een stuk verder is dan het lijkt. ‘Je moet niet proberen te zwemmen. Dat zal niet werken. Verstop je in een vrachtwagen.’

Uiteindelijk probeerde de 22-jarige man de oversteek toch te maken. Wie de in Noorwegen aangespoelde man is, is nog onbekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.