nederland

Asscher over ‘labbekakken’: liever uitgestoken hand

Door Anne Vader - 24 juni 2015

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken kapittelt de uitspraken van VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. ‘Uitschelden werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van middelvinger,’ twitterde Asscher.

Het interview in de Volkskrant met De Boer maakt veel reacties los. De voorzitter van de werkgeversorganisatie wees er daarin op dat van alle Somaliërs die hier tien jaar of langer zijn, maar zo’n 20 procent werk heeft en de helft in de bijstand zit.

‘Die immigranten hoeven we dus niét. Dat klinkt keihard, maar zo bedoel ik het eigenlijk ook, want dit werkt ontwrichtend op een samenleving. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, dié moeten aan het werk.’

Asperges

De Boer bepleit dat driekwart van de mensen in de bijstand zo snel mogelijk aan het werk moet. ‘Hogeropgeleiden kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan? Wat is daar fout aan?’ zegt de voorzitter van VNO-NCW.

‘Mensen die goed van lijf en leden zijn, moeten aan de slag. We hebben bijna 700.000 WW’ers en een half miljoen bijstanders! Om te beginnen moeten we eens heel driftig kijken naar de hoogte van de uitkeringen. De bijstand moet naar beneden.’

Kritiek

De Boer kan rekenen op meer kritiek vanuit de politiek. Zo vraagt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) zich af of de VNO-NCW-voorzitter zijn leden met dezelfde scherpte aanspreekt op het nakomen van de afspraak om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

PvdA-leider Diederik Samsom kaatst de opmerkingen van De Boer terug. ‘Uitkeringsgerechtigden uitmaken voor “labbekak” en drie zinnen later schaamteloos toegeven dat je het verdomt om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Beste Hans, wie is hier nu de labbekak?’

Ook SP-Kamerlid Sadet Karabulut hekelt de houding van de werkgeversvoorman richting arbeidsgehandicapten:

Premier Mark Rutte (VVD) noemt de labbekakken-uitspraak van De Boer ‘volledig ongepast’. Meer wil Rutte niet kwijt, omdat het dan alleen maar pijnlijker voor de voorzitter zou worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.