nederland

Camiel Eurlings aan de slag bij American Express

04 juni 2015

Camiel Eurlings (42), voormalig KLM-topman en minister van Verkeer en Waterstaat, heeft een nieuwe baan bij creditcardmaatschappij American Express. Dat maakte hij bekend op de netwerksite LinkedIn.

Eurlings, die in oktober 2014 vertrok bij KLM, werd begin dit jaar benoemd tot lid van de raad van bestuur bij de Amerikaanse financiële dienstverlener, waarvan het hoofdkantoor in New York is gevestigd. Het nieuws was nog niet algemeen bekend, tot vandaag.

Het bedrijf is in Nederland vooral bekend door de uitgifte van creditcards en traveler’s cheques. American Express bevestigde het bericht vanochtend vroeg.

NS

Eurlings was vanaf 2007 minister van Verkeer en Waterstaat, en daarmee een van de jongste ministers ooit in een kabinet.

Vorige week moest het CDA-lid als oud-minister van Verkeer en Waterstaat verschijnen voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Hij zei toen dat hij jarenlang geen informatie kreeg van de NS over de slechte financiële situatie van de hogesnelheidslijn en de Fyra.

Het was zijn eerste publieke optreden sinds zijn gedwongen vertrek als topman van KLM in oktober 2014 waar hij vijftien maanden aan het roer stond. Dit deed hij na aanhoudende kritiek op zijn functioneren, de exacte reden is nooit bekend geworden. Eurlings zou mogelijk de Nederlandse belangen binnen het Frans-Nederlandse KLM-Air France niet goed hebben verdedigd.

Onacceptabel

In zijn ministertijd – van februari 2007 tot oktober 2010 – vond hij het gedrag van de NS ‘onacceptabel en maatschappelijk onverantwoord’.

Bij zijn vertrek bij KLM zou Eurlings aanspraak hebben kunnen maken op zijn jaarsalaris. In 2013 verdiende hij 475.000 euro. Waarschijnlijk zal Eurlings daarnaast nog een half jaar worden doorbetaald, schreef RTL Nieuws op basis van het jaarverslag van KLM.

Daarin staat dat bestuursleden en leden van de raad van bestuur die van buiten zijn aangetrokken, zoals Eurlings, een vast jaarsalaris meekrijgen als zij ontslag nemen of krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.