nederland

Chauffeur monstertruck vervolgd, gemeente niet: vier vragen

Door Anne Vader - 09 juni 2015

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat chauffeur Mario D. vervolgen voor het monstertruckdrama in Haaksbergen. Ook stichting Sterevenementen, de organisator van het evenement, moet voor de rechter verschijnen.

Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over de vervolging op een rij.

1. Waar wordt de chauffeur van verdacht?

Mario D. maakt zich volgens het OM schuldig aan het fatale ongeluk in het Twentse Haaksbergen met een zelfgebouwde monstertruck in september vorig jaar. D. zat achter het stuur van het voertuig dat tijdens een stunt uit de bocht vloog en het publiek inreed.

Een bejaarde vrouw, een man en een kind van vijf jaar kwamen om het leven. Ook raakten tientallen toeschouwers gewond. Het OM beschuldigt de 48-jarige D. uit Vijfhuizen van dood door schuld of zwaar lichamelijk letsel.

Volgens het OM is er sprake van grove schuld. ‘Aan beide partijen kan onvoorzichtig en laakbaar gedrag worden verweten bij het omgaan met de veiligheid ter plaatse en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt. De chauffeur wordt ook het niet adequaat handelen tijdens de stunt verweten,’ meldt het OM.

2. Hoe reageren de verdachten?

D. is volgens zijn advocaat ‘behoorlijk ontdaan’ van het vervolgingsbesluit. Hij zegt er niets aan te kunnen doen, omdat het gaspedaal van de truck bleef hangen. ‘Hij snapt niet hoe het OM hem dan de dood van mensen kan verwijten,’ aldus de raadsman.

Stichting Sterevenementen is verrast over de vervolging. De organisatie was volgens het OM onvoorzichtig met de veiligheid en de te treffen maatregelen in combinatie met de stunt. De stichting besloot eerder dit jaar al geen evenementen meer te organiseren in het Twentse dorp.

3. En de gemeente Haaksbergen, die heeft toch ook schuld?

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) concludeerde onlangs dat het verlenen van de vergunning voor het evenement slordig is verlopen. Zowel de gemeente Haaksbergen als de organisatie en de bestuurder hebben onvoldoende oog gehad voor de veiligheidsrisico’s, zegt de OVV.

De raad liet zich kritisch uit over de rol van burgemeester Hans Gerritsen (PvdA). Toen ook de gemeenteraad geen vertrouwen meer had in Gerritsen, trok hij zijn conclusies en trad af.

Vooralsnog vervolgt het OM de gemeente en de betrokken ambtenaren niet. Justitie verwijst naar het zogenoemde Pikmeerarrest, dat bepaalt dat overheden en ambtenaren strafrechtelijk immuun zijn bij het uitvoeren van overheidstaken.

4. Welke straf riskeert D.?

Als de rechter oordeelt dat de dood van de drie mensen die omkwamen bij het fatale ongeluk is te wijten aan D., kan hij een gevangenisstraf krijgen van maximaal twee jaar of een boete van 20.250 euro. Stelt de rechtbank vast dat D. roekeloos was, dan loopt hij kans op een celstraf van maximaal vier jaar.

Blijkt dat slachtoffers door zijn toedoen een lichamelijk letsel hebben opgelopen, dan staat daar een jaar gevangenisstraf op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.