nederland

Demonstranten protesteren met geweld tegen politiegeweld

Door Servaas van der Laan - 29 juni 2015

Een demonstratie tegen politiegeweld is maandagavond in Den Haag uit de hand gelopen. Demonstranten bekogelden politieagenten onder meer met stenen en vuurwerk.

Ongeveer vijfhonderd betogers waren maandagavond naar het politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk gegaan naar aanleiding van de dood van een toerist uit Aruba die afgelopen weekend door de politie werd gearresteerd.

Racistische motieven

De actievoerders vermoeden dat de toerist door politiegeweld om het leven is gekomen en beschuldigen de politie ervan de zaak in een doofpot te willen stoppen. Omdat de toerist uit Aruba kwam, vermoeden de activisten dat er racistische motieven in het spel zijn.

Gek genoeg vonden de demonstranten het zelf nodig ook geweld te gebruiken. Ze gooiden met stenen, stukken meubilair en vuurwerk naar de agenten. De Mobiele Eenheid zag zich genoodzaakt enkele charges uit te voeren. De politie omschrijft de sfeer als ‘grimmig’.

Etnische profilering.

Onder de demonstranten was ook Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. Hij zei in een filmpje op Facebook dat er bij de politie in Den Haag sprake is van ‘etnische profilering’ en wil dat het politiekorps onder curatele van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt geplaatst.

Kuzu kondigde aan morgen mondelinge of schriftelijke vragen te stellen aan de minister van Justitie.

Arrestatie

De Arubaanse men werd zaterdag aangehouden bij een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Agenten hadden een vermoeden dat hij wapens bij zich had. Hij verzette zich volgens het OM tegen zijn aanhouding en de politie gebruikte geweld. Hij overleed zondag in het ziekenhuis.

Zondag meldde het OM nog dat hij onderweg naar het politiebureau onwel was geworden. Maandagmiddag liet het OM weten dat dit niet vaststaat omdat er inmiddels meer informatie is. Zo is op beelden van de aanhouding te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt op het moment dat agenten hem nog moeten afvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.