nederland

EU-verdeelplan: kabinet wil best meer asielzoekers opnemen

Door Tom Reijner - 08 juni 2015

Het kabinet lijkt gehoor te geven aan het EU-asielplan, maar alleen als ook andere lidstaten meer asielzoekers willen opnemen. In Duitsland en Frankrijk bijvoorbeeld bestaat verzet.

Een kabinetsbesluit over de opname van meer asielzoekers hangt af van voldoende steun, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Flink verzet

In het herverdelingsplan van de Europese Commissie staat dat Nederland wordt geacht 2.047 asielzoekers op te nemen, 5,12 procent van het totale aantal van 40.000 mensen dat over de Europese Unie (EU) zal moeten worden verspreid. Het percentage is gebaseerd op onder meer de economische situatie in een lidstaat.

Welvarende grote landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nemen de grootste aantallen voor hun rekening – de Duitsers en Fransen samen alleen al zo’n 40 procent. Er is dan ook flink verzet.

Niet eerlijk

De ministers van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere (Duitsland) en Bernard Cazeneuve (Frankrijk) zeiden vorige week dat er meer ‘evenwicht’ moet komen in de plannen. Het asielplan is niet eerlijk, is de kritiek, want ‘dit herverdelingsplan moet meer rekening houden met de inspanningen die al zijn geleverd door de lidstaten’.

Berlijn en Parijs wezen erop dat driekwart van de asielzoekers op dit moment wordt opgevangen in vijf landen: Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië en Hongarije. Het laatstgenoemde land gaf eerder al een scherpe reactie op de plannen – ‘dit gaan we zo niet doen‘ – en tevens lieten de Britten, de Ieren en de Denen weten zich niet aan te willen sluiten bij het herverdelingsplan. Tsjechië, Slowakije en Polen zien er ook niets in.

Last

Het plan is bedoeld om de last voor Griekenland en Italië, die door hun geografische ligging te maken hebben met een enorme instroom van (boot)vluchtelingen, te verlichten. Asielzoekers uit landen als Eritrea, Afghanistan en Syrië worden, vanuit Griekenland en Italië, verspreid over de rest van Unie, is de bedoeling.

Mensen wagen via de Middellandse Zee de overtocht in bootjes, die veelal in bezit zijn van mensensmokkelaars. Ze varen vanuit bijvoorbeeld Libië en Egypte naar Italiaanse eilanden als Sicilië en Lampedusa, en vanuit Turkije naar Griekse eilanden als Kos en Lesbos.

De Europese Commissie wil dat er eind dit jaar een permanent systeem is voor de relocatie van vluchtelingen, maar het lijkt gezien de weerstand die er is nog een hele klus te worden de plannen te verwezenlijken. De Tweede Kamer praat donderdag over de Brusselse plannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.