nederland

Excuses van Hans de Boer voor uitspraak over labbekakken

Door Anne Vader - 24 juni 2015

Werkgeversvoorman Hans de Boer neemt zijn ‘labbekakken’-uitspraak terug. ‘Het woord labbekak had ik in die context niet moeten gebruiken. Het spijt me oprecht als ik mensen daarmee heb gekwetst.’

De voorzitter van VNO-NCW heeft willen wijzen op de fouten in het stelsel van uitkeringen en toeslagen, zegt hij. ‘Het is duidelijk dat ik dat met andere bewoordingen had moeten doen.’

Somaliërs

Woensdag wees De Boer er in een interview met de Volkskrant op dat van alle Somaliërs die tien jaar of langer in Nederland zijn, maar zo’n 20 procent werk heeft en de helft in de bijstand zit.

‘Die immigranten hoeven we dus niét. Dat klinkt keihard, maar zo bedoel ik het eigenlijk ook, want dit werkt ontwrichtend op een samenleving. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, dié moeten aan het werk.’

Asperges

De Boer bepleit dat driekwart van de mensen in de bijstand zo snel mogelijk aan het werk moet. ‘Hogeropgeleiden kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan? Wat is daar fout aan?’ zegt de voorzitter van VNO-NCW.

‘Mensen die goed van lijf en leden zijn, moeten aan de slag. We hebben bijna 700.000 WW’ers en een half miljoen bijstanders! Om te beginnen moeten we eens heel driftig kijken naar de hoogte van de uitkeringen. De bijstand moet naar beneden.’

Middelvinger

Zijn uitspraken maakten veel reacties los. ‘Uitschelden werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van middelvinger,’ twitterde minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken.

Ook Tweede Kamerleden uitten hun ongenoegen over zijn scherpe woorden. Een aantal hekelt het feit dat De Boer in hetzelfde interview zegt dat zijn leden arbeidsgehandicapten niet aan een baan willen helpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.