nederland

Facebook moet achterhalen wie seksvideo Chantal plaatste

Door Shari Deira - 25 juni 2015

Facebook moet er alles aandoen om te achterhalen wie een seksfilmpje van de 21-jarige Chantal en haar ex-vriend heeft gepubliceerd. Als het sociale medium de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij erbij halen.

Facebook zou in dat geval de externe partij toegang moeten geven tot de systemen van Facebook voor een onafhankelijk onderzoek, oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag.

Video

Begin dit jaar werd er een video op Facebook gepubliceerd, waarop is te zien dat Chantal haar toenmalige vriend oraal bevredigt. De video ging ‘viral’ en werd vele malen via allerlei sociale media gedeeld.

Facebook verwijderde het filmpje, maar toen was het leed al geschied. Haar advocaat zei twee weken geleden dat het leven van zijn cliënt ‘in een hel’ is veranderd. Ook al is de video nu verwijderd, de beelden worden nog steeds gedownload en verspreid.

Volgens Facebook zijn de gegevens van de persoon die het nepaccount aanmaakte en de video plaatste, al in februari voorgoed van de servers gewist. Advocaat Thomas van Vugt denkt echter dat er nog mogelijkheden zijn de gegevens te achterhalen en vroeg de rechter Facebook te dwingen daarvoor een extern onderzoeksbureau in te huren.

De rechter is het daarmee eens: Facebook moet er alles aandoen om te ontdekken wie de video heeft geplaatst. ‘Van Facebook kan op zijn minst worden gevergd om alles in het werk te stellen om na te gaan of de gegevens toch niet ergens traceerbaar zijn,’ oordeelt de rechter.

Nepaccounts

Deze uitspraak kan in de toekomst nog belangrijk worden. Op Facebook worden ook regelmatig racistische en antisemitische uitspraken gedaan met behulp van nepaccounts. Wellicht heeft dit ook in die gevallen gevolgen.

Tijdens de uitspraak in Amsterdam was niemand van Facebook aanwezig. De advocaat van het Amerikaanse bedrijf liet eerder wel weten dat het geen pottenkijkers wenst.

De video is gemaakt door de ex-vriend van Chantal, maar hij zegt dat hij de video niet op Facebook heeft gezet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.