nederland

Forensisch expert zou MH17-lezing zo weer doen

Door Servaas van der Laan - 15 juni 2015

Fysisch antropoloog en anatoom George Maat mag definitief geen werkzaamheden meer verrichten voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) vanwege een lezing die hij gaf aan studenten. Toch zegt Maat geen spijt te hebben.

‘Ik zou de MH17-lezing zo weer doen, heb geen spijt van de manier waarop ik het deed’, zei Maat maandagavond in Nieuwsuur.
Het LTFO heeft de samenwerking met Maat definitief beëindigd, onder meer omdat hij onzorgvuldig heeft gehandeld door beelden van MH17-slachtoffers te tonen. De conclusies zijn volgens Maat ‘in vier dagen negatiever geworden’. Het lid van het MH17-identificatieteam zei dat zijn contacten binnen en buiten het team aangeven dat hij is ‘geslachtofferd’.

Ongeloof onder vakgenoten

Collega’s van Maat zijn boos over de manier waarop hij wordt behandeld.  ‘Secuur en volkomen integer’ en ‘een heer tussen de lijken’, zo wordt George Maat door vakgenoten omschreven.

Niemand had verwacht dat deze man, met enorme staat van dienst, ooit in opspraak zou komen. ‘George is een zeer gerespecteerde wetenschapper. Hij heeft zijn hele leven gewijd aan een taak die weinigen willen oppakken. Forensische antropologie, het identificeren van slachtoffers, is een piëteitsvak,’ zei geneticus Piero Giordano onlangs in NRC Handelsblad.

Het LFTO maakte bij meerdere grote zaken gebruik van de kennis en kunde van Maat. Zo was hij betrokken bij het identificatieproces van de vuurwerkramp in Enschede, de massagraven in Kosovo en de tsunami in Thailand.

Verkeerde inschatting

Maar één verkeerde inschatting zorgt er nu voor dat Maat niet meer voor het LFTO mag werken. Of anders gezegd: Het LFTO mag nu geen gebruik meer maken van de expertise van Maat.

Volgens Nieuwsuur heeft het LTFO de samenwerking met Maat definitief beëindigd vanwege de lezing die hij gaf aan studenten in Maastricht. Uit intern onderzoek is gebleken dat Maat wist dat hij niet voor vakgenoten, maar voor studenten Gezondheidswetenschappen sprak en is hij te ruimhartig geweest in het delen van informatie. Het LTFO geeft wel toe dat er niet echt duidelijke kaders of criteria zijn voor het houden van lezing. De vraag is dus hoe Maat dan kon weten dat zijn lezing niet door de beugel kon.

Weggezet als crimineel

Minister van Justitie Ard van der Steur noemde het optreden van Maat ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Direct na die uitspraak werd Maat al op non-actief gesteld.

Collega’s spreken schande van de manier waarop Maat nu door de overheid wordt weggezet. Collega Giordano zei in NRC: ‘George Maat wordt ineens weggezet als een crimineel, na een leven lang in dienst van slachtoffers.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.