nederland

Ik wil praten met hoofdredacteuren, zegt Dekker na brandbrief

Door Tom Reijner - 11 juni 2015

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) wil in gesprek met een groep hoofdredacteuren, onder wie Arendo Joustra van weekblad Elsevier. In een brandbrief hekelen 53 hoofdredacteuren de concurrentievervalsing door de publieke omroep.

‘Zolang de publieke omroep er is, zullen deze discussies blijven bestaan,’ reageerde woordvoerder van Dekker. ‘De publieke omroep opereert nu eenmaal in een sector waar ook commerciële partijen actief zijn.’

‘De publieke omroep moet wel zich wel meer gaan onderscheiden, zodat er ‘minder overlap’ is met de commerciëlen, vervolgt de woordvoerder. ‘Plannen worden hier nu voor uitgewerkt.’

Vervalsing

Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, en hoofdredacteuren en directieleden van NRC Handelsblad, De Persgroep en De Telegraaf, ergeren zich aan de miljoenen aan belastinggeld die in digitale nieuwssites van de NOS worden gepompt.

Ze roepen Dekker op om de concurrentievervalsing aan te pakken. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) investeert enorm in apps en andere digitale initiatieven van de NOS. Volgens de mediabedrijven is met de steun aan de NPO sprake van concurrentievervalsing en komt het onafhankelijke media-aanbod onder druk te staan.

Oneerlijk

Zij roepen Dekker op de Autoriteit Consument en Markt (ACM) te laten toetsen of inderdaad sprake is van oneerlijke concurrentie en marktverstoring, zodat kan worden ingegrepen.

De NOS is inmiddels bijna marktleider geworden op het gebied van online nieuws, zonder zich echt in aanbod te onderscheiden van private nieuwsorganisaties. Er bestaat dan ook geen legitimatie voor het met belastinggeld financieren van het digitaal nieuwsaanbod van de NOS. De mediabedrijven stellen daarnaast dat het monopolie van de NOS de pluriformiteit van de journalistiek bedreigt, een onderwerp dat al vaker naar voren is gebracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.