nederland

In deze vredige Zeddamse allee gebeuren wel erg veel nare dingen

Door Gerlof Leistra - 29 juni 2015

Er heerst angst tussen de borders: ‘Het is allemaal wel wat veel voor zo’n klein dorp als Zeddam.’

Alwéér een moord in Zeddam? Nog geen 20 meter verwijderd van de vorige plaats delict? Er lijkt volgens omwonenden wel een vloek te rusten op dit rijtje huizen aan de Padevoortseallee, een rustige laan in een op het oog vredig dorp. Zeddam – zo’n 2.500 inwoners – ligt fraai in de Gelderse Achterhoek, tegen de beboste heuvels van Montferland.

Bij het hek van het huis waar 17 juni de 76-jarige weduwe Gerda Weijers om het leven kwam, herinneren een week later een paar bossen bloemen met rouwkaartjes en wat waxinelichtjes aan de tragische gebeurtenis. De politielinten zijn al weer verwijderd.

Een vrijstaand huis uit de jaren zestig, door haar man Theo zelf gebouwd. Sinds zijn dood een paar jaar geleden woonde Gerda alleen. Alles strak in de verf. Voor het huis borders van eikenhouten bielzen met kleurige viooltjes. Een bijna manshoge postbus in de vorm van een regenton op een boomstam met daarop een Dik Trom-figuur. Witte stenen klompen aan de muur naast de deur.

Woensdagochtend 17 juni rond 10.00 uur stonden er plotseling allemaal politiewagens voor de deur. Even later werd de 46-jarige zoon Jeroen geboeid afgevoerd. Zijn tweelingbroer Robert had vanuit de woning de politie gealarmeerd. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Losse handjes

Twee deuren verder is in 2004 hotelier Henk Zinger (56) op de oprit bij een beroving doodgestoken door een 33-jarige dorpsbewoner. In dezelfde woning lagen twee jaar later een moeder (85) en haar dochter (58) dood. De dochter bleek overleden aan een hartinfarct. De hulpbehoevende moeder stierf later aan uitdroging.

Zo veel leed op een paar vierkante meter: wanneer stopt het? De buurtbewoners maakten zich al langer zorgen over Gerda. De tweeling zou losse handjes hebben. Jaren geleden hadden ze hun ouders al eens ernstig mishandeld. Sindsdien sliepen die met de slaapkamerdeur op slot, ongewoon voor het vredige Zeddam.

Gerda komt uit de verhalen naar voren als een schat van een vrouw. Altijd bereid om voor het goede doel te collecteren, actief in de plaatselijke katholieke kerk en  veel aan het werk in de tuin. Elke dag bezocht ze het graf van haar man. En elke dag kookte ze voor haar zonen, die tot begin dertig nog thuis woonden en daarna verhuisden naar de nabijgelegen dorpen Braamt en Terborg.

Jeroen werd na de hts vrachtwagenchauffeur, Robert werkte na de heao als uitbeender. ‘Die jongens keken visite gewoon weg. Hun moeder deed alles voor ze.’

Rood-wit lint

Het is doodstil in de Padevoortseallee. De sfeer van een saaie zondag. Iets verderop vrolijke stemmen van kinderen op het grasveld naast de Roncallischool. Verder overheerst het geluid van zingende vogels. Alsof er continu een bandje wordt afgespeeld. Veel bejaarde fietsers met toeristenkaarten op het stuur: Montferland is geliefd.

Aan de overkant staat een piepklein vrouwtje traag de ramen te zemen. Hoe oud ze is? ‘Mijnheer, ik ben 87. De werkster kon niet komen.’ Ze zag de politiewagens en het rood-witte lint uit het raam van haar slaapkamer. ‘Ik durf niet meer te kijken en wil het liefst een paar dagen weg.’

De gewelddadige dood van Gerda Weijers is in de buurt het gesprek van de dag, zegt ze. ‘Iedereen heeft het erover. We kennen elkaar hier allemaal.’

Onverwacht

Iets buiten Zeddam ligt op een duizend jaar oude en 68 meter hoge vestingheuvel hotel restaurant Landgoed Montferland. In de verte is Duitsland te zien. Uitbater Lennart Zinger (46), zoon van de in 2004 vermoorde hotelier, verbijt bij een glas wijn op het terras zijn verdriet.

Alles kwam weer boven toen hij over het nieuwe incident hoorde. Mensen in het dorp informeren hoe het met hem is, maar dat valt niet uit te leggen. Elke dag denkt hij aan zijn vader. Op de onverwachtste momenten.

De moordenaar van zijn vader kreeg zeven jaar cel en tbs. De volgende dag dient in Zutphen de verlengingszitting. De kans is groot dat hij vrijkomt, zegt Zinger. ‘Het is bizar. Net nu zijn straf erop zit, draait een ander de cel in. Het is allemaal wel wat veel voor zo’n klein dorp als Zeddam.’

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.