nederland

Jet Bussemaker: islamitische rector moet weg na beledigingen

Door Tom Reijner - 10 juni 2015

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil dat de rector van de Islamitische Universiteit van Rotterdam, Ahmet Akgündüz wordt weggestuurd. Ze heeft geen vertrouwen meer in hem en heeft de raad van toezicht van de onderwijsinstelling ontboden.

Dat meldt het AD. De minister en de gemeente Rotterdam kunnen de rector overigens niet ontslaan. Het is uiteindelijk de raad van toezicht die moet beslissen over het lot van de bestuurder.

Oproep

Akgündüz raakte in opspraak toen hij in aanloop naar de verkiezingen in Turkije op Facebook een oproep deed om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen.

Hij noemde het ‘een partij van homo’s en Armeniërs’. Eerder schreef hij dat mensen die niet op president Recep Tayyip Erdogan stemmen ‘domme moslims’ zijn. HDP boekte overigens een enorme zege, terwijl de AK-partij van Erdogan een gevoelige nederlaag leed.

In het bericht schreef hij verder dat stemmen op een andere partij inhoudt dat er wordt samengewerkt met de PKK, Armenië, Israël, Hezbollah, Duitsland, Engeland, Europa, Amerika en media zoals de New York Times, Washington Post en The Guardian.

Negatief

De rector van de Islamitische Universiteit – die eigenlijk helemaal geen universiteit is, maar een hbo-opleiding – kwam al eens vaker negatief in het nieuws.

Vorig jaar mei noemde hij enkele Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees Parlement ‘verraders van Turkije‘. Ook dat gebeurde op Facebook.

Toezicht

Bussemaker plaatste de ‘islamitische instelling waarvan de activiteiten worden geïnspireerd door islamitische beginselen en waarden’ in januari onder verscherpt toezicht.

In 2013 veroordeelde Akgündüz de demonstranten die protesteerden tegen Erdogan en suggereerde dat er best geweld tegen hen kon worden gebruikt. De VVD liet eerder al weten dat wat hen betreft de onderwijsinstelling in Rotterdam de accreditatie dient te verliezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.