nederland

Justitie sloeg waarschuwing in de wind met geheim ICT-project

Door Elif Isitman - 20 juni 2015

Topambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben een geheime aanbesteding voor een ICT-project doorgedrukt, terwijl de interne jurist waarschuwde dat daar geen wettelijke basis voor was. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven werd daarover niet op de hoogte gebracht.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De ambtenaren van Justitie wilden in 2012 de ontwikkeling van een opsporingssysteem voor fraude weghalen bij het bedrijf Capgemini. Dat ICT-bedrijf bleek na drie jaar werk geen goed systeem te kunnen bouwen.

Geheim

Het ging om een aanbesteding voor de bouw van het computersysteem Radar, dat fraude met bv’s en stichtingen onmogelijk moest maken. Het computerprogramma moest automatisch data van verschillende overheidsregisters met elkaar combineren om zo signalen van fraude op te sporen. Capgemini slaagde hier volgens het departement toch onvoldoende in.

Capgemini had bij de ontbinding van het contract al 3.2 miljoen euro ontvangen, bijna 1,5 miljoen meer dan het bedrag waarvoor het bedrijf het systeem had beloofd te bouwen. Ook was er al 10 miljoen euro uitgegeven aan een extern projectteam dat de bouw van het systeem in goede banen moest leiden.

Opheldering

Nadat het departement het contract ontbond werd via een geheime aanbesteding een nieuwe leverancier gezocht. De Tweede Kamer werd hierover niet geïnformeerd. Een geheime aanbesteding is een uitzonderlijke procedure die normaliter alleen wordt gedaan wanneer de staatsveiligheid in het geding is. Het zou ‘niet nodig’ zijn geweest om staatssecretaris Fred Teeven op de hoogte te stellen.

D66 wil opheldering van het kabinet over de aanbesteding. ‘Dat het kabinet tegen het advies van de eigen jurist in rommelt met de aanbestedingsprocedure om één aanbieder te bevoordelen schreeuwt om opheldering,’ aldus Tweede Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wil dat het oorspronkelijke advies van de Justitie-jurist naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Het ministerie zou de aanbesteding niet openbaar willen doen omdat criminelen  anders te veel informatie zouden krijgen over de werking daarvan. Uiteindelijk vroeg het ministerie alleen Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini, om een offerte te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.