nederland

Lage btw-tarief inperken? Dat ziet GroenLinks niet zitten

Door Shari Deira - 21 juni 2015

GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver ziet een btw-verhoging niet zitten. Hij noemt het inperken van het lage btw-tarief een ‘botte maatregel met veel ongewenste effecten’.

Klaver bracht zondag zijn inzet voor het belastingoverleg van het kabinet met oppositiepartijen naar buiten. Van een btw-verhoging als onderdeel van de hervorming van het belastingstelsel is hij geen voorstander.

Opbrengsten

Als het aan de GroenLinks-fractieleider ligt, worden fiscale hervormingen betaald door belastingen op milieuvervuiling te verhogen en belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Hij vindt niet dat alle opbrengsten van herziening in lastenverlichting moeten worden gestopt.

Klaver vindt dat een deel voor publieke diensten, zoals thuiszorg, moet worden gebruikt. ‘GroenLinks wil een fundamentele herziening van het belastingstelsel. Wij zitten niet aan tafel om de btw te verhogen, maar omdat we klimaatverandering willen aanpakken, ongelijkheid willen terugdringen en mensen aan een baan willen helpen.’

Voorstellen

Het kabinet heeft enkele voorstellen bekendgemaakt om het belastingstelsel te herzien. Omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben, gaat de coalitie met verschillende oppositiepartijen om de tafel.

Als het aan Klaver ligt, wordt voor 2 miljard euro de energiebelasting ‘verduurzaamd’. Verder wil hij het vrachtverkeer, vlees het bebouwen van open ruimten en het lozen van restwarmte zwaarder belasten. Bedrijfseigenaren wil hij meer laten betalen en belastingontwijking door grote bedrijven harder aanpakken. Dat levert volgens GroenLinks 1 miljard euro op.

Koopkracht

Deze week maakte het kabinet verschillende voorstellen bekend. Naast GroenLinks praten VVD en PvdA ook met D66, ChristenUnie en SGP. Doel van het kabinet is lastenverlichting en het fiscale systeem vereenvoudigen.

Volgens het kabinet gaan met de nieuwe plannen vooral werkenden er in koopkracht op vooruit. Ook kunnen de plannen volgens staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) 35.000 tot 60.000 banen creëren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.