nederland

Marechaussee gaat extra controleren op illegale migranten

Door Servaas van der Laan - 16 juni 2015

De marechaussee gaat extra patrouilleren op plekken waar de laatste tijd veel illegale migranten zijn ontdekt. Dat heeft het kabinet besloten.

De controles worden opgeschroefd in havens en nabij grenzen, waar migranten zich steeds vaker proberen in vrachtwagens te verstoppen om naar Engeland te komen, zoals in Hoek van Holland. Er was al mobiel toezicht op die plaatsen, maar het kabinet heeft besloten dat te intensiveren.

Hoek van Holland

Vorige week bleek dat steeds meer vreemdelingen proberen om via Hoek van Holland naar Engeland te komen. Tot halverwege deze maand werden daar dit jaar al 220 illegale migranten ontdekt. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen in dat hele jaar 160 vreemdelingen werden aangetroffen.

De Britse autoriteiten sturen vanaf dinsdag de illegale immigranten die zondag werden ontdekt terug naar Hoek van Holland. De groep had zich verborgen in een Hongaarse vrachtwagencombinatie, die via Hoek van Holland naar Hull was gevaren. Het zijn 49 Albanezen en twee Syriërs.

De marechaussee pikt deze vluchtelingen de komende dagen op en brengt ze over naar Schiphol. Daar worden ze opgevangen in een speciale opvangruimte voor vreemdelingen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kijkt daarna wat er met ze gaat gebeuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.