nederland

Media: vertrekpremies zorgbestuurders nog altijd riant

Door Servaas van der Laan - 02 juni 2015

Vertrekkende zorgbestuurders strijken nog altijd hoge ontslag- en vertrekpremies op, schrijft het AD. En volgens Trouw is er steeds minder controle op het hoger onderwijs.

 • Vertrekkende zorgbestuurders strijken nog altijd hoge ontslag- en vertrekpremies op. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van recent verschenen jaarverslagen van ouderen- en thuiszorginstellingen. Vorig jaar ging het volgens de krant opnieuw om tonnen.
  De hoogste vertrekpremier bedroeg ruim 300.000 euro voor een bestuurder van de Overijsselse zorginstelling De Hanzeheerd. De VVD, PvdA en CDA vragen de bestuurders af te zien van zulke ‘exorbitant hoge’ vergoedingen.
 • Het toezicht op opleidingen in het hoger onderwijs is doorgeschoten. Minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs wil de bureaucratie rond de opleidingskeuringen halveren. ‘De nadruk ligt nu te veel op verantwoording afleggen, niet op het verbeteren van een opleiding’, zegt ze dinsdag in Trouw.
  De stem van studenten en docenten gaat zwaarder tellen. ‘Ik vind het onwenselijk dat opleidingen uit onzekerheid allerlei papierwerk bijhouden, en tegelijkertijd het gevoel hebben dat ze er niets aan hebben,’ zegt de minister. ‘Er zijn opleidingen die een registratie hebben van 1100 pagina’s of tachtig ordners aanleveren als bewijs dat zij doen wat ze moeten doen. Dat moet je niet willen.’
 • Steeds meer lege kantoren worden omgebouwd of gesloopt in een poging de leegstand aan te pakken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van cijfers van vastgoedadviseur JLL.
  In de afgelopen vijf jaar kreeg 1,8 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlakte een nieuwe functie als bijvoorbeeld hotel, woning of gezondheidscentrum. Nog eens een half miljoen vierkante meter ging tegen de vlakte.
 • De Nationale Politie staat er financieel heel slecht voor, de bedrijfsvoering is onvoldoende en de ICT is niet op orde, schrijft het AD.
  Daarnaast is er een vertrouwensbreuk tussen agenten en de korpsleiding. De misdaadbestrijding zou door deze problemen onder druk zijn komen te staan, schrijft de krant.
 • Dick Advocaat is in beeld om voor de tweede keer in zijn loopbaan bondscoach van België te worden. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.
  De 67-jarige Hagenaar, die geen clubs meer wil trainen, staat volgens de krant hoog op de verlanglijst van de Belgische voetbalbond. De huidige bondscoach, Marc Wilmots, vertrekt waarschijnlijk naar Schalke 04.
 • De New York Times heeft de naam bekendgemaakt van de hoge FIFA-official die 10 miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt aan collega Jack Warner. Het zou volgens de krant gaan om secretaris-generaal Jérôme Valcke.
  Vorige week maakte de Amerikaanse krant bekend dat de voormalige FIFA-bestuurder Jack Warner uit Trinidad en Tobago 10 miljoen dollar zou hebben ontvangen in een deal waarbij Zuid-Afrika het WK voetbal van 2010 kreeg toegewezen. Volgens de New York Times is dit geld overgemaakt aan Warner onder auspiciën van FIFA’s secretaris-generaal en Blatters rechterhand Jerome Valcke. Dit blijkt volgens de krant uit FBI-bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek naar corruptie bij de FIFA.
 • Het kabinet heeft de Brusselse naheffing van 642 miljoen euro die het in oktober voorgeschoteld kreeg zonder morren betaald. Hoewel bewindspersonen verontwaardigd reageerden op de rekening en claimden niet zomaar akkoord te gaan, is er geen actie ondernomen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van documenten van het ministerie van Financiën die de krant in handen kreeg na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
  Veel stukken betreffen correspondentie tussen minister Jeroen Dijsselbloem en zijn topambtenaren en tussen ambtenaren onderling. Daaruit spreekt volgens De Telegraaf vooral verwarring, maar door niemand wordt de vraag opgeworpen of en hoe Nederland het bedrag kan aanvechten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.