nederland

Mediaoverzicht: totale chaos dreigt, en ‘Grieken platzak’

Door Shari Deira - 29 juni 2015

In de kranten van maandag volop aandacht voor Griekenland. Nederlanders die naar het Zuid-Europese land met vakantie gaan, wordt op het hart gedrukt voldoende contant geld mee te nemen en de kranten spreken van ‘totale chaos’ die dreigt.

Op de voorpagina van De Telegraaf staat in grote letters dat de Grieken ‘platzak’ zijn. De krant schrijft dat een Grexit onvermijdelijk is als de Grieken zondag in een referendum tegen de geëiste bezuinigingen en hervormingen stemmen.

‘De chaos heeft de linkse regering aan zichzelf te wijten door de hulp van Europa af te wijzen,’ staat in het commentaar. ‘Natuurlijk waren aan die hulp strenge én pijnlijke maatregelen verbonden. Maar ook de regering had zich moeten realiseren dat ingrepen in de Griekse economie nodig zijn om het land financieel weer gezond te maken.’

Bankroet

De Volkskrant vraagt zich op de voorpagina af of Griekenland bankroet zal gaan. ‘De crisis loopt uit de hand en niemand weet hoe het verder gaat.’ In het commentaar van de krant staat dat de verschillende partijen, ondanks de mislukte onderhandelingen, toch weer rond de tafel moeten gaan zitten.

‘Het is spijtig om te zien dat het onderlinge vertrouwen tussen Griekenland en zijn geldschieters de afgelopen maanden per dag verder verslechterde en dat de politici daarbij werden gegijzeld door hun eigen achterban.’

Vakantie

Het AD waarschuwt voor de ‘totale chaos’ die dreigt voor Griekenland. Ondanks alles, zijn er toch weinig Nederlanders die hun reis omboeken. ‘Ik heb 1.300 euro bij me voor elf dagen, dat moet genoeg zijn,’ zegt een vakantieganger tegen de krant.

‘We gaan wat geld brengen, haha. Dan komt het tenminste bij die mensen terecht. We gaan al jaren naar de Griekse eilanden. Het is er fantastisch.’

Onomkeerbaar

‘Het Griekse volk verdient beter,’ staat bovenaan het commentaar van Het Financieele Dagblad. ‘Portugal, Ierland, Spanje en hun verwanten op Cyprus laten zien dat er een weg vooruit is waar een politieke wil is,’ schrijft de krant.

‘Ze vormen ook het bewijs dat de euro in meer dan 98 procent van de eurozone wel degelijk onomkeerbaar is.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.