nederland

Met vakantie gaan te duur? Zes opties voor een klein budget

Door Nina Bogosavac - 23 juni 2015

Vakantie is een luxe, maar geen overbodige. Een andere omgeving en geen verplichtingen zorgen ervoor dat je loskomt van vaste patronen, waardoor je fysiek en mentaal oplaadt. En dat is weer gunstig voor je werk in de rest van het jaar.

Maar wat als de portemonnee een meerweekse uitstap naar het buitenland niet toelaat – zoals het geval is bij een kwart van de werkende Nederlanders? Elsevier.nl zet zes goedkopere – maar niet minder leuke – alternatieven op een rij:

1.Ruilen

Duizenden Nederlanders regelen voor hun vakanties en stedentrips gratis accommodatie via huizenruilsites. Woon je in Amsterdam of een andere ‘gewilde’ plek, en wil je het land uit? Je hebt geluk: onze hoofdstad staat in de wereldwijde ruilranglijst op nummer vier van populairste steden, na Parijs, Londen en New York.

Je moet er natuurlijk wel voor open staan: iemand anders in jouw huis. Volgens een onderzoek uit 2013 (universiteit van Bergamo) is ruim 70 procent van de huizenruilers hogeropgeleid en vallen de meeste veelgebruikers in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar en betreft het gezinnen. Veel huizenruil-lidmaatschappen kosten geld, zo niet Guesttoguest.com.

2.Boek slim

Wil je toch een (lastminute-)vliegreis boeken? Houd dan de volgende tips in het achterhoofd. ’s Ochtends vroeg of ’s avonds vluchten boeken is meestal goedkoper dan overdag; tussen 9.00 uur en 17.00 uur boeken veel zakelijke reizigers.

Ook in het weekend liggen de prijzen vaak hoger. Belangrijk: heb je een goedkope vlucht gevonden, boek dan rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, niet op de vergelijkingssite.

3.Deals

Speuren op internet loont. Websites als Vakantieveilingen en dagjeweg.nl maken het mogelijk om bijvoorbeeld voor 26 euro drie dagen naar de Elzas te gaan. Een dagje weg in eigen land is niet altijd even budgetvriendelijk, vooral niet als je kinderen hebt.

Pretparken, dierentuinen en zwemparadijzen kosten geld, de natuur is gratis. Ga met schep, emmer en picknickmand naar de duinen of het bos, bezoek een kinderboerderij of ga zwemmen in natuurwater. Kijk voor tips op uitmetkinderen.nl en zwemwater.nl.

4.Rugzak

Backpacken, eenvoudig reizen met een rugzak, is niet alleen weggelegd voor tieners: het is ook een goede vakantie-mogelijkheid voor gezinnen. Het bijbehorende hostel – de geliefde budgetvariant van een hotel – is niet meer wat het ooit was.

Geen zin in een gribuskamer en vieze douches? Het loont om potentiële overnachtingsplaatsen te vergelijken via websites als TripAdvisor.com en HostelBookers.com. Kijk vooral naar hostels met een plakkaat ‘beste hostel’ van een organisatie als Tripadvidor.

Reist u met z’n tweeën? Een slaapzaal en gemengde doucheruimte is niet de enige optie. Veel hostels bieden prima tweepersoonskamers aan, zelfs met eigen badkamer. Maar onthoud: hoe luxer je gaat, hoe duurder het wordt. Wat voor hostelbezoekers vaak geldt, is gratis wifi, een wasmachine en een keuken waar je zelf eten kunt bereiden.

5.Nederlandse kust

Zin in zee maar geen behoefte aan een file of overvolle trein? Pak de fiets! Op de website fietsknooppunten wordt elke zomermaand een fietsroute geselecteerd. In juni is dat de knooppuntenroute Schoorlse Duinen (35 km). Deze fietsroute voert u door het Noord-Hollandse duingebied en doet hierbij onder andere de plaatsen Bergen, Schoorl en Camperduin aan.

Liever aan het water in de stad? Voor een goed stadsstrand hoef je Nederland niet uit: IJburg – met Blijburg aan Zee – werd door CNN twee jaar geleden uitgeroepen tot een van de beste stadsstranden van Europa.

6.Pak de bus

Hoef je niet ver weg, maar wil je wel een dagje naar het buitenland of een stad in eigen land? Veel touroperators bieden goedkope busreizen aan. Voor 1 euro naar Lille is wel heel uitzonderlijk, maar komt voor. Net als bij vakantieveilingen geldt voor websites met busreizen: neem je tijd en speur de website grondig af.

Het uitgespaarde geld voor een reisagent komt je creativiteit – en je portemonnee – ten goede.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.